אני אוהבת להראות עד כמה אפשר להפוך מתוקים למזינים ומהנים, ועדיין לשמור על טעם מעולה. כדורי שוקולד קקאו הם דוגמה מושלמת לכך – קינוח קל להכנה, עשיר בסיבים, דל סוכר מעובד ומלא טעמים שהילדים וגם הגדולים יאהבו. כל ביס מספק אנרגיה בריאה ומשמח את כל החושים, עם מרקם רך וטעמים עמוקים של קקאו טבעי.
זמני הכנה ורמת קושי
המתכון הזה כל כך מהיר ופשוט – הכנת הכדורים לוקחת לא יותר מ-20 דקות, ועוד רבע שעה למנוחה במקרר. ההכנה לא דורשת אפייה או ציוד מיוחד, ולכן מתאימה גם למתחילים וגם להורים שרוצים לבשל עם הילדים.
ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים
כדורי שוקולד קקאו במתכון הזה עשירים בערכים תזונתיים בזכות השימוש בשיבולת שועל מלאה, אגוזים, קקאו נא ותמרים. הקקאו תורם נוגדי חמצון ומינרלים, האגוזים מוסיפים חלבון איכותי ושומן חד בלתי רווי, ואילו התמרים מספקים מתיקות טבעית נוספת לסיבים תזונתיים. יחד, מתקבל קינוח מזין, משביע, דל סוכר מעובד ועתיר ויטמינים ומינרלים.
מרכיבים
המתכון מספיק ל-16 כדורים בינוניים – אידיאלי לרגעי מתוק לכל המשפחה, יחד עם קפה או כחטיף אנרגיה בריא אחרי בית הספר או העבודה.
- 150 גרם תמרים מגולענים, רכים – מקור לסיבים, ברזל ומגנזיום
- 50 גרם אגוזי מלך (או קשיו, או שקדים) – משפר את הערך החלבוני ושמן חד בלתי רווי
- 60 גרם שיבולת שועל דקה מלאה – מוסיפה סיבים תזונתיים ותחושת שובע
- 25 גרם קקאו נא (2.5 כפות) – עשיר בנוגדי חמצון, אבץ ומגנזיום
- 1 כפית תמצית וניל טבעית – מעשירה את הארומה
- 2 כפות טחינה גולמית או חמאת אגוזים – תורמת שומן טוב וסידן
- 2-4 כפות מים – לאיזון המרקם
- קקאו או קוקוס טחון (לא חובה, לציפוי) – מוסיף מרקם ושכבת טעם טבעית
- קורט מלח דק – מדגיש את מתיקות ועמקות הטעמים
שלבי הכנה
- אם התמרים קשים, השרו אותם בקערת מים פושרים ל-10 דקות. ככה הם יהיו רכים יותר ויתערבלו בקלות. מים אלו עשירים קצת במינרלים מהפרי, אפשר להוסיף אותם למרקם הכדורים במידת הצורך.
- הכניסו לקערת מעבד מזון את האגוזים וטחנו עד שמתקבלים פירורים גסים, לא קמח דק, כדי לשמור על קראנצ’יות.
- הוסיפו את שיבולת השועל, הקקאו, התמרים, הטחינה, תמצית הווניל וקורט מלח. הפעילו דופק עד לתערובת עיסתית ודביקה, אך לא רטובה מדי – הכדורים צריכים להחזיק צורה. אם יבש, הוסיפו מים בהדרגה (כף בכל פעם), עד שהמרקם אחיד ונוח ליצור ממנו עיגולים בידיים.
- הוציאו כף מהתערובת, עצבו לכדורים אחידים והניחו בצלחת. אם רוצים, גלגלו בקקאו טבעי או בשבבי קוקוס לחיזוק הסיבים ולהוספת טעמים.
- הכניסו את הכדורים למקרר למשך 15 דקות לפחות, כדי שיתייצבו ויהיו קרירים וטעימים במיוחד. זהו – מוכנים להגיש או לקחת לדרך.
טיפים בריאותיים מהמטבח
אפשר בקלות להפוך את הכדורים לטבעוניים לגמרי באמצעות טחינה או חמאת אגוזים במקום חמאה. לגרסה ללא גלוטן, בחרו שיבולת שועל מלאה שמסומנת כ-"ללא גלוטן". אם רוצים לדל פחמימות, אפשר להוריד חלק מהתמרים ולהוסיף סטיביה או אריתריטול, או להחליף במעט רסק תפוחים טבעי שיעשיר את הטעם. לסובלים מאלרגיות, אגוזים מכל סוג ניתן להוציא או להחליף בגרעיני חמניה או דלעת.
כדי לשמור על מירב הערכים התזונתיים של הקקאו והאגוזים, לא לחשוף אותם לחום מיותר – לכן במתכון הזה אין אפייה. שיבולת שועל עדיף לבחור מלאה, שמכילה יותר ויטמינים (בעיקר מקבוצת B), ומינרלים כמו ברזל ואבץ. הוספה של טחינה גולמית עוזרת לספיגה טובה יותר של הסידן והשומנים הטובים בגוף.
שאלות ותשובות נפוצות
1. למה המתכון בריא יותר מכדורי שוקולד רגילים?
בניגוד לכדורי שוקולד קלאסיים שכוללים ביסקוויטים מעובדים, חמאה מרובה וסוכר לבן, כאן שילבתי רק מרכיבים טבעיים. התמרים ומהווים מקור לסיבים, עלייה ברמת הברזל וללא תוספי סוכר מזיקים. שיבולת שועל מוסיפה גוון שכיח של שובע ומסייעת באיזון רמות הסוכר. הקקאו גולמי מצטיין בנוגדי חמצון (פלאבנואידים), המקנים יתרון בתמיכה במערכת החיסון ובהפחתת דלקתיות בגוף. הטופו השומנים – כמו אגוזים וטחינה – תורמים שומן טוב, שעוזר לספיגה יעילה של ויטמינים ונותן אנרגיה לאורך זמן. בטעם מרוויחים עומק ופחות מתיקות, אך גם תחושת רוגע קרוב למזון טבעי ומאוזן.
2. באילו חלופות בריאות אפשר להשתמש אם חסר מרכיב?
אם חסרים אגוזים, המירו אותם בגרעיני חמניה או דלעת, המקנים תחושת פריכות וחלבון איכותי. את שיבולת השועל ניתן להחליף בקינואה מנימלית מבושלת ליצירת גרסה נטולת גלוטן ולשמירה על מרקם עשיר. במקום טחינה תוכלו לבחור בחמאת בוטנים טבעית או חמאת שקדים, הכל לפי ההעדפה האישית והערך הבריאותי הרצוי. באופן דומה, קקאו נא אפשר להמיר באבקת חרוב לטעם שונה ויתרון בברזל.
3. כיצד ניתן להתאים את המתכון לדיאטות מיוחדות?
המתכון טבעוני, כיוון שאינו מכיל מוצרי חלב או ביצים, ומתאים גם לצמחונים. לגרסה דלת קלוריות וסוכר – השתמשו בטחינה דלת שומן, מעט תמרים יחד עם חלופה כמו אריתריטול, וותרו על ציפוי בקוקוס. ללא גלוטן – הקפידו לבחור בשיבולת שועל נקייה מגלוטן. דל פחמימות – השתמשו בגרעיני חמניה ושקדים ובתוספת קקאו, וצמצמו את כמות התמרים. בבתים בהם אלרגיות, הקפידו לקרוא תוויות וחפשו אפשרויות מותאמות, כפי שנהגתי בבית כשבני לא סבל בוטנים.
4. אילו טיפים יש לך לשילוב כדורי שוקולד קקאו בהרגלים בריאים?
התרגלתי להחזיק במקרר קופסה עם חטיפים מזינים להכנה עצמית, כמו כדורי שוקולד קקאו – זה מציל אותי ואותנו מרגעי רעב. במקום להיכנע לפיתוי של מאפים עתירי סוכר, אני מציעה בסיום ארוחה ביס קטן ורענן שמעניק סיפוק ממתוק טבעי. בכינוסים קטנים אצלנו, הילדים נהנים לגלגל כדורים בעצמם – וזה נהדר גם כפעילות בריאה ומהנה. כשמתחשק משהו קטן ללימודים או לעבודה, לוקחים 2-3 כדורים יחד עם כמה פירות, ואפשר להרגיש טוב בידיעה שאוכלים בריא, מאוזן ועשיר בערכים תזונתיים.

