הכנתי את קרואסון השוקולד הזה המון פעמים לילדים שביקשו "עוד שוקולד" – ותמיד שמחתי לשלב בו מרכיבים מזינים בלי לוותר על ההתרגשות והריח המתוק שממלא את הבית. במקום הקמח הלבן, אפיתי מקמח כוסמין מלא כדי לקבל קרואסון עשיר בסיבים, דחוס בערכים תזונתיים, ועדיין רך ומתפצפץ. אפילו השוקולד – במקום ממרח מתועש, בחרתי שוקולד מריר איכותי, טבעי ודל סוכר. תרגישו חופשיים להתפנק בגרסה בריאה, מזינה ומגרה במיוחד – כי גם בריאות צריכה להיות חגיגה.
זמני הכנה ורמת קושי
המתכון הזה מתאים לכל אחד ואחת שרוצים לאפות בבית: הבצק תופס בערך שעה ורבע, כולל התפחה, והאפייה עצמה כ-20 דקות. זה תהליך מרגיע, מושלם לסופי שבוע בבוקר או כפעילות משפחתית, ולא דורש ניסיון קודם באפייה בריאה – רק סבלנות וכיף ליצור יחד.
ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים
כשמבשלים עם קמח כוסמין מלא, זוכים בבצק עשיר בסיבים תזונתיים, ויטמיני B ומגנזיום – שחשובים לאנרגיה ולתחושת שובע לאורך זמן. שימוש בשוקולד מריר איכותי מעלה את כמות הנוגדי חמצון ומוריד את רמת הסוכר. השימוש בשמן זית במקום חמאה מפחית שומן רווי ותורם חומצות שומן חיוניות ללב בריא. ככה אנחנו מקבלים קרואסון שהוא גם מזין וגם מספק את הצורך במשהו מתוק ואיכותי.
מרכיבים
המתכון מספיק ל-8 קרואסונים, מושלמים לשבת בבוקר או לארוחת ביניים לילדים – כולם נהנים מהם, גם מי שמחפש טעמים נוסטלגיים וגם מי שרוצה לשמור על תפריט מאוזן.
- 300 גרם קמח כוסמין מלא (עשיר בסיבים וויטמינים)
- 7 גרם שמרים יבשים (כפית וחצי)
- 50 גרם סוכר קוקוס או דמררה (טבעי, מדד גליקמי נמוך יותר מסוכר רגיל)
- 1/2 כפית מלח
- 60 מ"ל שמן זית עדין (מקור לשומן חד בלתי רווי, בריא ללב)
- 180 מ"ל חלב שקדים לא ממותק (לגרסה טבעונית, מקור לסידן)
- 100 גרם שוקולד מריר 70% מוצקי קקאו (דל סוכר, עתיר נוגדי חמצון)
- 1 ביצה (למשיחה, אופציונלית – מוסיפה צבע ופריכות. לגרסה טבעונית: כף סילאן מהול במים)
שלבי הכנה
- בקערה רחבה מערבבים קמח כוסמין, שמרים, סוכר ומלח. אני אוהבת להריח כבר בשלב הזה את הארומה של הקמח – הוא מרקם עשיר וריח של אדמה טרייה.
- מוסיפים שמן זית וחלב שקדים בהדרגה ולשים 7-8 דקות עד שמתקבל בצק רך וגמיש. אם צריך, מוסיפים מים/קמח – אני תמיד נוגעת בבצק, מרגישה אותו, ומשאירה מעט דביקות שמרמזת על קרואסון לח ועסיסי.
- מתפיחים שעה מכוסה בטמפ' החדר עד שהבצק מכפיל נפחו. זה זמן לנשום, לחכות בסבלנות, ולתכנן את המילויים או המשקאות שילוו את הקרואסונים.
- משטחים את הבצק למלבן (כ-30X25 ס"מ) וחותכים ל-8 משולשים רחבים. אני אוהבת להעביר את הסכין בתנועה אחת חזקה וליהנות מהמרקם האלסטי של קמח כוסמין מלא.
- מניחים פס של שוקולד מריר בקצה הרחב של כל משולש ומגלגלים לקרואסון הדוק עם השוקולד בפנים. מסדרים בתבנית רחוקה יחסית – לפעמים הילדים עוזרים וממלאים כל קרואסון ב"קצת יותר מדי", וזה בסדר – שוקולד מחיה את הנפש!
- מניחים לתפיחה נוספת 20-25 דקות. לקראת סיום, מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מורחים את הקרואסונים בביצה טרופה לקבלת צבע מבריק או סילאן מהול במים לתוצאה טבעונית.
- אופים 17-20 דקות עד שקיבלנו קרואסון זהוב וריחני שמפיץ בכל הבית ניחוח שאין לו תחליף.
טיפים בריאותיים מהמטבח
אפשר להחליף את הקמח בקמח שיבולת שועל מלא לטעם עדין וסיבים תזונתיים נוספים. עבור גרסה דלת פחמימות, קמח שקדים או קמח קוקוס יתאימו, אך ידרשו מעט יותר נוזלים ותיבול. למתכון טבעוני, משתמשים בחלב שקדים או שיבולת שועל ומורחים בסילאן. ממליצה לסנן חלב צמחי איכותי ולבחור שוקולד באחוז גבוה, כך ניקח אחריות על כל ביס שנכנס לנו ולילדים.
קרואסונים מתקבלים טעימים במיוחד אם לא אופים יותר מדי זמן – שומרים על רכות, על צבע השוקולד, ועל כך שחלק מהויטמינים והנוגדי חמצון נשארים. לא מומלץ לוותר על שלבי ההתפחה – הם יוצרים אווריריות וקלים יותר לעיכול. שמרו את הקרואסונים בקופסה אטומה – כך הם נשארים רעננים עד יומיים.
שאלות ותשובות נפוצות
1. איך קרואסון מקמח כוסמין מלא תורם לבריאות המשפחה?
קמח כוסמין מלא עשיר בסיבים תזונתיים שמסייעים לעיכול, נותנים תחושת שובע ושומרים על רמת סוכר מאוזנת בדם. נוסף לכך, הכוסמין מספק ויטמן B, מגנזיום וברזל, שמועילים במיוחד לילדים ולמבוגרים. ניסיון אישי לימד אותי שקרואסונים כאלה מספקים אנרגיה לאורך זמן, בניגוד לאפייה רגילה – כך אפשר להרגיש קלילות ורעננות גם אחרי פינוק מתוק.
2. האם אפשר להחליף את השוקולד למילוי אחר בריא?
בהחלט! אפשר למלא את הקרואסונים בממרח אגוזים טבעי ללא תוספת סוכר, חמאת שקדים, טחינה גולמית עם מעט סילאן, או ריבת פירות ביתית ללא תוספת סוכר. נסו למלא גם בפרג טחון עם קצת דבש – זה מעניק מרקם עדין ועושר תזונתי נוסף. כל שילוב כזה מתאים לתפריט בריא שקיים בו איזון חלבונים, שומנים טובים ומעט סוכר טבעי.
3. האם יש גרסה לקרואסון שוקולד שמתאימה לדיאטה דלת פחמימות, טבעונית או ללא גלוטן?
אפשר להכין את הקרואסון גם מקמחים דלי פחמימות כמו קמח קוקוס או שקדים, כשמתאימים את הכמויות והנוזלים (בצק כזה ידרוש יותר ביצים או תחליפי ביצה, כמו פשתן טחון). לגרסה טבעונית, קמח כוסמין, חלב שקדים ואפשרות למריחה בסילאן. עבור גרסה ללא גלוטן, משתמשים בקמח ללא גלוטן איכותי (תערובת קמחים על בסיס טף, אורז, חומוס או שיבולת שועל ללא גלוטן), ומוסיפים מעט פסיליום לשיפור המרקם. מומלץ לשים לב לאפייה – הקפידו על הפסקות התפחה תקינות ולא לעבוד יתר על המידה את הבצק.
4. האם אפשר להפחית עוד קלוריות ולטעום קרואסון מזין במיוחד?
בהחלט אפשר! מקטינים את כמות הסוכר ל-30 גרם, וצמצמו את השוקולד ל-70 גרם בלבד (או השתמשו בשבבי קקאו לשדרוג). החליפו חצי מהשמן ביוגורט עיזים או סויה ליציבות ולחות מופחתת קלוריות. זנחו את ההברשה בביצה והשתמשו בזרעי צ'יה או שומשום לפיזור גימור – זה נותן קראנץ' מזין, עושה רושם חגיגי, ומעשיר בעוד מרכיבים בריאים. אני אוהבת לשחק עם התוספות ולגלות שילדים ומבוגרים נהנים לשוב ולהתפנק בלי רגשות אשם, אלא בגאווה.

