ציפוי עוגה בטעם שוקולד מזין זה אחד הרגעים שבאמת אפשר לשלב פינוק עם בריאות. אני אוהבת להראות למשפחה ולילדים שאפשר ליהנות מטעם עשיר ומתוק בלי לוותר על ערכים תזונתיים חשובים. הציפוי הזה מעניק גם מרקם קרמי ומפנק וגם ערך בריאותי בזכות שימוש בחומרי גלם טבעיים, עשירים בסיבים, ברזל ונוגדי חמצון.
זמני הכנה ורמת קושי
הציפוי הזה מאפשר לכם ליהנות מהכנה מהירה במיוחד – בתוך פחות מ-10 דקות כבר תקבלו ממרח שוקולד מושלם לעוגה. התהליך פשוט, ללא צורך במיקסר או כלים מיוחדים, כך שגם אם אין לכם הרבה ניסיון באפייה בריאה, תצליחו בקלות.
ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים
הציפוי עשיר בנוגדי חמצון בזכות קקאו טבעי, מספק שומן בלתי רווי משמן קוקוס וממרח אגוזים, ומכיל גם ויטמינים ומינרלים חשובים כמו מגנזיום, ברזל ואבץ. כשאני מכינה אותו, אני יודעת שכל ביס נותן תמיכה למערכת העצבים ולבריאות הלב. הציפוי דל סוכר, עשיר בשומן בריא ומספק גם סיבים תזונתיים שתורמים לתחושת שובע ולאיזון רמות הסוכר בדם.
מרכיבים
המתכון מספיק לציפוי עוגה עגולה בקוטר 24 ס”מ – מושלם לארוחה משפחתית או למסיבת יום הולדת בריאה. אפשר גם להשתמש כציפוי לבראוניז או מאפינס יחד עם הילדים.
- 60 גרם קקאו טבעי לא ממותק – עשיר בנוגדי חמצון, ברזל ואבץ
- 100 גרם ממרח אגוזי לוז טבעי (או ממרח אגוזי קשיו/שקדים לא ממותק) – מקור מעולה לשומן בריא וחלבון
- 60 מ”ל שמן קוקוס נוזלי (או שמן זרעי ענבים) – שומן בלתי רווי, תורם למרקם קרמי ועשיר
- 2-3 כפות סילאן טבעי או מייפל טבעי – להמתקה טבעית, מקור מינרלים
- 1/2 כפית תמצית וניל טבעית (לא חובה, להעמקת הארומה)
- קורט מלח דק – להדגשת טעמי השוקולד
- 30-50 מ”ל מים חמים – לשליטה בצמיגות הציפוי
שלבי הכנה
- בקערה בינונית, מערבבים היטב את ממרח האגוזים עם שמן הקוקוס עד לקבלת תערובת מעט מבריקה ואחידה. אפשר לערבב עם כף או מטרפה ידנית – אין צורך במעבד מזון. שימוש בחומרי גלם טבעיים וטבעוניים מעניק לציפוי ערכים בריאותיים רבים.
- מוסיפים בהדרגה את הקקאו, הסילאן, הוניל והמלח, וממשיכים לערבב. מתקבל ציפוי שוקולדי עז, מרקם קרמי וצבע עמוק במיוחד. במידת הצורך, מוסיפים מים חמים בהדרגה עד שמגיעים למרקם הרצוי – אני אוהבת אותו לא קשה מדי, כדי שיימרח בקלות על עוגה.
- טועמים, ובמידת הצורך מתקנים מתיקות או מוסיפים עוד מעט תמצית וניל. כשהציפוי מוכן, מורחים אותו ישר על עוגה צוננת. בזמן ההכנה תרגישו ריח אגוזים קלוי ושוקולד, מזכיר לי תמיד בקרים שקטים בבית כשכולם מתאספים סביב שולחן העוגה.
טיפים בריאותיים מהמטבח
אם תרצו ציפוי דל פחמימות, אפשר להמיר את הסילאן בכף-שתיים של ממתיק דל קלוריות טבעי כמו אריתריטול, ולהשתמש בקקאו ללא תוספת סוכר. לגרסה ידידותית לסביבה, העדיפו ממרח אגוזים טבעי ללא תוספים. לבעיות רגישות לגלוטן – המתכון כמובן ללא גלוטן! אפשר לגוון עם ממרח שקדים או קשיו למי שלא אוהב לוז.
כדי לשמור על הסגולות הבריאותיות של המרכיבים, השתמשו במים חמים אך לא רותחים – כך נשמרים הערכים התזונתיים של האגוזים והקקאו. הציפוי נשמר יומיים במקרר ושומר על מרקם קרמי בזכות שמן הקוקוס הטבעי. ממליצה להוציא 10 דקות לפני ההגשה לטקסטורה מושלמת.
שאלות ותשובות נפוצות
1. האם הציפוי מתאים גם לילדים?
בהחלט! ברגע שמשלבים סילאן טבעי וממרח אגוזים איכותי, מקבלים מתיקות עדינה ושומנים שגוף הילדים צריך להתפתחות. אין בציפוי חומרים משמרים או צבעי מאכל, והוא מלא ויטמינים מהקקאו. בנסיוני, זה הציפוי שהילדים תמיד רוצים לגרד מהקערה אחרי שהכנתי – וגם ההורים מרגישים בטוחים לתת אותו.
2. האם ניתן להחליף את הקקאו במשהו אחר?
אם יש רגישות לקקאו, אפשר לשים במקום כף שטוחה קרוב לאבקת חרובים. אבקת חרובים עשירה בסידן ובסיבים תזונתיים. כך מקבלים טעם מעט שונה, מעט מתוק יותר באופן טבעי – ועדיין נהנים מכמות מינרלים גבוהה ומתזונה מעשירה.
3. איך אפשר להפוך את הציפוי לבעל ערך חלבוני גבוה?
בשביל גרסה עתירת חלבון, ניתן להוסיף לכמות המתכון 1-2 כפות אבקת חלבון טבעונית בטעם ניטרלי, או לשלב ממרח אגוזי בוטנים עשיר בחלבון. זה מתאים במיוחד לספורטאים, בני נוער ולאנשים משלבים פעילות גופנית ורוצים תוספת איכותית של חלבון בעוגה.
4. האם הציפוי מתרכך או נוזל בקיץ?
בימים חמים במיוחד שמן הקוקוס רך, אבל שילובו עם ממרח אגוזים מונע מהציפוי "להתפרק" או לטפטף יותר מדי. ממליצה להחזיק את העוגה במקרר עד ההגשה, ולהוציא 10-15 דקות לפני שרוצים לחתוך. כך נשמר מרקם קרמי אבל לא נוזלי ומתאפשר ליהנות מהטעמים והערכים הבריאותיים במלוא העוצמה. לפעמים אנחנו אפילו מורחים שכבה דקה על פרוסת לחם מחמצת מלאה – ההנאה כפולה!

