עוגיו נט סינבון בתנור עם קמח חיטה מלאה, שמן קוקוס וקינמון

ריטה פסחוב

מאת: ריטה פסחוב | בריאות ואיכות חיים

העונג של קינמון טרי משתלב כאן עם תזונה מאוזנת ואפייה בריאה. אני אוהבת להפוך עוגיות שבעבר נחשבו מותרות למנה יומיומית ובריאה – ככה כל אחד בבית נהנה מהטעם והמרקם בלי להתפשר על איכות. המתכון הזה הוא מושלם למי שמחפש קינוח טבעי, עתיר סיבים, דל שומן ורווי ריח מתוק מחמאה צמחית וקינמון.

זמני הכנה ורמת קושי

העוגיות מתאימות במיוחד לימים עמוסים, כי תוך 30 דקות תיהנו מהן חמות מהתנור. ההכנה פשוטה, לא דורשת מיקסר או ציוד מיוחד, ומותאמת גם למי שזו תחילתו באפייה בריאה. הילדים יכולים להצטרף בגלגול הבצק ובליפוף הסינבון.

ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים

המתכון עשיר בסיבים בזכות השימוש בקמח חיטה מלאה, מה שתורם לתחושת שובע ואיזון רמות הסוכר בדם. במקום סוכר מעובד, אני משתמשת בסוכר קוקוס שמכיל גם מינרלים כמו ברזל ואשלגן. שמן הקוקוס מספק שומן טוב וטעים, בעוד שקינמון עוזר באיזון הסוכר וידוע כמקור לאנטי-אוקסידנטים. העוגיות דלות בקלוריות יחסית לסינבון רגיל, כך שהן מתאימות לתפריט יומיומי.

מרכיבים

המתכון מספיק ל-16 עוגיות בינוניות – בדיוק מה שצריך כדי לשמח משפחה של ארבעה בארוחת בוקר מיוחדת או כנשנוש בריא לצד כוס תה. ההתלהבות על הריח שממלא את הבית שווה הכל!

  • 200 גרם קמח חיטה מלאה – עשיר בסיבים בריאים
  • 50 גרם קמח שקדים – מוסיף חלבון ומרקם עשיר
  • 60 מ"ל שמן קוקוס (מומס) – שומן טבעי ודל שומן רווי
  • 60 מ"ל סירופ מייפל טבעי – ממתיק טבעי עם מינרלים
  • 50 גרם סוכר קוקוס – פחות מעובד ומלא ערכים תזונתיים
  • 1 ביצה (או תחלבון פשתן לגרסה טבעונית) – חלבון איכותי
  • 2 כפיות קינמון טחון – אנטי-אוקסידנטים וטעם נפלא
  • 1 כפית תמצית וניל טבעית – להעצמת הטעם
  • 1/2 כפית אבקת אפייה – לאווריריות
  • 1/4 כפית מלח ים – מדגיש טעמים
  • לתערובת המילוי: 2 כפות שמן קוקוס, 3 כפות סוכר קוקוס, 1 כף קינמון נוסף

שלבי הכנה

  1. מערבבים בקערה גדולה את קמח החיטה המלאה, קמח השקדים, אבקת האפייה והמלח. קמחים מלאים תורמים לארוחה דלה בקלוריות ועתירת סיבים, כך שתשמרו על תחושת שובע ועוד ערכים טובים לכל היום.
  2. בקערה נפרדת, טורפים ביצה (או מחליפים ב-1 כף זרעי פשתן טחונים ו-3 כפות מים לגרסה טבעונית), מוסיפים שמן קוקוס, סירופ מייפל, וניל וסוכר קוקוס. ערבוב נכון משפר את התפשטות הטעמים ומעניק תוצאה אחידה.
  3. מאחדים את התערובות ולשים עד שמתקבל בצק אחיד ורך. אל תפחדו להכניס ידיים – אני זוכרת איך הילדים אהבו לשחק בבצקים, וזה תורם להנאה ולחיבור לאוכל.
  4. מרדדים את הבצק על נייר אפייה בעובי חצי ס"מ. מורחים מעל את שמן הקוקוס, מפזרים את הסוכר קוקוס והקינמון. גלגלו לרולדה ופרסו ל-16 עיגולים שווים – אני ממליצה להשתמש בסכין משוננת לקבלת חיתוך נקי.
  5. מניחים על תבנית ואופים ב-180 מעלות, כ-12-14 דקות עד שהעוגיות מזהיבות קלות ועדיין רכות במרכזן. הריח של קינמון ואגוזים מתפשט בבית ומשמח לבבות, ומזכיר לי תמיד למה אני בוחרת באפייה מזינה.

טיפים בריאותיים מהמטבח

במקום קמח חיטה מלא אפשר לשלב קמחים ללא גלוטן – קמח כוסמת, קמח שיבולת שועל דק או שילוב עם קמח טף. מי שמקפיד על דיאטה דלת פחמימות יוכל להחליף חלק מהקמח השקדים בקמח קוקוס. לגרסה טבעונית מחליפים את הביצה בתחלבון פשתן (1 כף פשתן טחון + 3 כפות מים).

השתדלו לא לאפות יתר על המידה כדי לשמור על הלחות – כך תיהנו גם מטקסטורה נהדרת וגם משמירה על הוויטמינים והחומצות השומניות הבריאות. אם רוצים להגדיל את כמות החלבון, אפשר להוסיף כף אבקת חלבון צמחי או כף יוגורט על בסיס סויה.

שאלות ותשובות נפוצות

1. למה עדיף להשתמש בקמח חיטה מלאה ובסוכר קוקוס במתכונים בריאים?

קמח חיטה מלאה מכיל פי כמה יותר סיבים לעומת קמחים לבנים. סיבים עוזרים באיזון רמות הסוכר ומסייעים לעיכול בריא ולתחושת שובע. סוכר קוקוס מתפרק לאט יותר מסוכר רגיל, תורם לוויסות רמות הסוכר בדם ומכיל מינרלים חשובים שלא קיימים בסוכר לבן, כמו ברזל, אבץ ואשלגן. בעבודה שלי במטבח, השימוש בהם שינה לנו לגמרי את ההרגשה אחרי ארוחה מתוקה – בזכותם כולם מרגישים קליל ועם הרבה אנרגיה.

2. מה ניתן לשים במקום שמן קוקוס או סוכר קוקוס?

אפשר להמיר את שמן הקוקוס בשמן זית עדין או רסק תפוחים לאפייה דלת שומן. גם חמאת שקדים מספקת טעם עשיר בפחות שומן רווי. במקום סוכר קוקוס יתאימו סילאן טבעי, סירופ מייפל או אפילו מחית תמרים – הם עוזרים להעשיר את המרקם ולספק מתיקות מאוזנת ללא סוכרים מעובדים. זה מאפשר גמישות לפי מה שיש בבית, ועדיין לשמור על ערכים תזונתיים טובים.

3. איך ניתן להפוך את העוגיות הללו למתאימות לטבעונים או למי שמעדיף אפייה ללא גלוטן?

המתכון גמיש מאוד – כל מרכיבי החלבון מהחי, ובפרט הביצה, ניתנים להחלפה בתחלבון פשתן או זרעי צ'יה שטוחנים עם מים (אותה כמות). לקמח החיטה המלאה אפשר למצוא חלופות כמו קמח טף, קמח כוסמת או קמח שיבולת שועל נטול גלוטן. כך נהניתם מעוגיות סינבון טעימות ואפויות בריא – גם טבעוני, גם ללא גלוטן, וגם עשיר במרקם ובטעם נפלא.

4. איך אפשר להגדיל את כמות החלבון במתכון, או להוריד פחמימות למי שמקפיד על דיאטה דלת פחמימות?

אפשר להוסיף לרכיבים 1-2 כפות אבקת חלבון צמחי בטעם ניטרלי, או להגדיל את כמות קמח השקדים ולהפחית קצת מהקמח המלא. תוספת אגוזי לוז קצוצים בתוך הבצק גם תשדרג את הערך התזונתי ותעניק מרקם קראנצ'י. למי שמעדיף דיאטה דלת פחמימות, שילוב של קמח קוקוס או קמח סויה במקום חלק מהקמחים יעזור להוריד את עומס הפחמימות, וישמור על הרכב מזין ומאוזן.

כל עיצוב ותיבול אישי משנה – לפעמים אני מוסיפה זסט תפוז וגרגרי צ'יה, לשדרוג הצבע והטעם. הקסם של אפייה טבעית ובריאה הוא ההתחדשות והתאמת הטעמים למה שהכי משמח אתכם. באוכל בריא, כל ביס מרגיש מתנה לגוף ולנפש, ואתם מוזמנים לאמץ את זה לבית. כך יוצרים סביבה משפחתית אוהבת בריאות, והקינוחים הופכים מהרגעים הקטנים שמרימים את היום.

ריטה פסחוב

אמא מסורה ל- 3 והקול המנחה של אתר נוטרי-מאיה

המסע של ריטה החל ברגעים השקטים של האימהות, שם התעמקה בעולם הבריאות כדי להבטיח את הטוב ביותר למשפחתה.

יכול לעניין אותך גם:

צ'יפס עם גבינה אפוי בתנור פריך ודל שומן

אני כל כך אוהבת לשדרג קלאסיקות מוכרות למשהו מזין ומרגש יותר. צ'יפס עם גבינה

עוגת בננות ונוטלה בתנור עם קמח כוסמין מלא וטעם עשיר

מתכונים בריאים מתחילים אצלי בבחירת מרכיבים טבעיים ואיכותיים, ועוגת בננות ונוטלה היא דוגמה מושלמת

דג מושט מטוגן עם קמח מלא ושמן זית לצד ירקות טריים

דג מושט מטוגן הוא אחת המנות שאני הכי אוהבת להכין לארוחת צהריים קיצית. הגרסה

ירקות בתנור עם שמן זית ותבלינים קריספיים ורכים

אני תמיד מתלהבת מהיכולת של ירקות פשוטים להפוך לארוחה עשירה, מזינה ומלאה בטעמים. ירקות