אני מאוד אוהבת סלטים ירוקים, במיוחד כאלה שמשלבים טעמים, צבעים וחומרים מזינים בצורה טבעית וקלילה. הסלט הזה מקבל בוסט תזונתי ואסתטי מרימונים עסיסיים וגרעינים פריכים, ויחד יוצר שילוב שהוא לא רק בריא, אלא גם חגיגה לעיניים ולחיך. תבשילו איתי סלט שממלא את הגוף בוויטמינים, נותן אנרגיה טבעית, ומעודד אורח חיים מאוזן ונכון לכל המשפחה.
זמני הכנה ורמת קושי
הסלט הזה נכין ב-15 דקות בלבד, והוא מושלם לימי חול עמוסים, לארוחה קלה או ערב בסטייל חווייתי. ההכנה פשוטה ומתאימה גם למי שעורכ/ת את צעדיה הראשונים במטבח הבריא – כל שעליכם לעשות הוא לקצוץ, לערבב וליהנות מהמגוון הטבעי העשיר שיש לסלט להציע.
ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים
העלים הירוקים עשירים בוויטמינים A, C, K, וסיבים תזונתיים שמסייעים לעיכול ולבריאות כללית. הרימון מוסיף נוגדי חמצון רבי עוצמה שמגנים על הלב ותאי הגוף. שמן הזית ותוספת האגוזים מספקים חומצות שומן בריאות, התורמות לאיזון רמות הכולסטרול ולתחושת שובע. ההתאמה של הסלט הזה לדיאטה דלת פחמימות וטבעונית הופכת אותו מושלם למגוון רחב של סועדים.
מרכיבים
הסלט יספיק ל-4 מנות גדולות, מושלם לארוחת ערב משפחתית מזינה או כאילו-ארוחה קלה לאירוח בריא.
- 200 גרם עלי חסה טריים – עשירים בחומצה פולית וסיבים
- 100 גרם עלי תרד (רצוי בייבי) – מקור לוויטמינים ומינרלים, דל קלוריות
- 1/2 כוס גרעיני רימון טריים (כ-80 גרם) – עתיר נוגדי חמצון, ויטמין C
- 1 מלפפון טרי בינוני, פרוס דק – מוסיף רעננות ומים טבעיים
- 1/2 בצל סגול קטן, קצוץ דק – עשיר בנוגדי דלקת
- 1/3 כוס אגוזי מלך קצוצים גס (30 גרם) – מקור לחומצות שומן אומגה 3
- 1/4 כוס גרעיני דלעת (כ-20 גרם) – עשירים במגנזיום ואבץ
- 2 כפות שמן זית איכותי – דל שומן רווי, עשיר בוויטמין E
- מיץ מלימון אחד טרי (כ-30 מ"ל) – ויטמין C, רעננות טבעית
- חופן קטן של פטרוזיליה קצוצה – מוסיפה צבע, ויטמינים ומינרלים
- מלח דק טבעי ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם
שלבי הכנה
- שוטפים היטב את כל העלים הירוקים ומניחים לייבוש – חשוב להימנע מהצטברות מים, כך הרוטב ייספג טוב יותר והערכים התזונתיים יישמרו.
- פורסים את המלפפון דק, קוצצים את הבצל הסגול, ומניחים בקערת ערבוב גדולה יחד עם העלים.
- מפזרים מעל את גרעיני הרימון, האגוזים הקצוצים וגרעיני הדלעת – אני אוהבת לקלות אותם קלות על מחבת יבשה בשביל טעם עשיר וארומה מעודנת.
- מתבלים בשמן זית, מיץ לימון, מלח ופלפל, מוסיפים את הפטרוזיליה, מערבבים בעדינות – שומרים על הפריכות ועל הצבעוניות של הסלט.
- טועמים ומאזנים תיבול לפי הטעם – לפעמים אני מוסיפה עוד מעט לימון לרעננות, או מעט גרעיני רימון אם מתחשק לי עוד מתיקות טבעית.
טיפים בריאותיים מהמטבח
אם אתם רוצים להפוך את הסלט לדל פחמימות במיוחד, אפשר לוותר על המלפפון, להוסיף יותר אגוזים, או להחליף את העלים לעלי קייל ליותר סיבים. לשדרוג גרסה טבעונית/צמחונית, הוסיפו קוביות טופו צרוב, חומוס קלוי או עדשים ירוקות. אם אתם נמנעים מגלוטן, הסלט הזה כמובן נטול גלוטן!
אני ממליצה להוסיף את התיבול רק בסמוך לאכילה, כדי לשמור על הקריספיות של העלים ולמנוע איבוד ויטמינים מסיסים במים. בימי קיץ אני משלבת עשבי תיבול טריים כמו נענע או בזיליקום, שמוסיפים גם נוגדי חמצון וגם רעננות מיוחדת לכל ביס. את גרעיני הרימון כדאי להפריד ברגע האחרון, כדי לשמור על עסיסיותם ועל הערכים התזונתיים.
שאלות ותשובות נפוצות
1. מדוע חשוב לשלב ירוקים בסלט יומיומי?
העלים הירוקים מספקים לנו סיבים תזונתיים, ברזל, סידן, ויטמינים C, A, ו-K – כולם קריטיים לתפקוד הגוף, עיכול בריא, שמירה על המערכת החיסונית והגנה מהזדקנות מוקדמת של התאים. כשאני משלבת ירוקים כמעט בכל ארוחה – אני מרגישה שהאנרגיה שלי גבוהה יותר, והגוף מתאזן בקלות. העלים הירוקים דלי קלוריות ועדיין משביעים, אז הם מתאימים לכל דיאטה כמעט.
2. אילו חלופות בריאות אפשר להכניס לסלט?
לריענון מדי פעם, אפשר להחליף רימון באפרסמון קצוץ או תפוח חמוץ (לאלו שמעדיפים טעמים פחות מתוקים). אגוזי המלך אפשר להמיר באגוזי לוז, פקאנים או שקדים קלויים, ואם אין גרעיני דלעת – נסו זרעי חמנייה. לשדרוג חלבון הוסיפו עדשים מבושלות, סקיני חומוס או טופו. תמיד אפשר להוסיף קמצוץ נבטוטים לתוספת ויטמינים, או רוטב טחינה דל שומן במקום שמן זית לאופציה דלה במיוחד בשומן.
3. האם אפשר להתאים את הסלט לטבעונים ולנמנעים מגלוטן?
הסלט הזה במקור מתכונים בריאים, טבעוני, ללא גלוטן וללא מוצרי חלב. מי שמעוניין בעוד רכיבי חלבון יכול להוסיף טבעול, עדשים ירוקות או גרגרי חומוס קלויות. אם אתם מחפשים סלט דל קלוריות תחליפו את האגוזים בעוד ירוקים או מעט פירות יער קצוצים. הסלט מאוזן מבחינת ערכים תזונתיים ופותח במיוחד מתוך מחשבה על מגוון צרכים תזונתיים.
4. הסלט נשמר? כדאי להכין מראש?
הכי טוב להגיש את הסלט מייד לאחר התיבול, במיוחד לשמירת הטריות, הטעמים והערכים התזונתיים המקוריים. אם בכל זאת צריך להכין מראש, שמרו בנפרד בין העלים והתוספות (גרעיני רימון, אגוזים, תיבול). רק לפני ההגשה ערבבו הכל – כך גם מקבלים סלט צבעוני וקריספי, וגם נהנים מכל הוויטמינים והמתיקות הטבעית של הפירות. טיפ אישי שלי: בקיץ אני מכינה קופסה עם ירוקים מוכנים מראש ומפזרת עליהם כל פעם תוספות אחרות – ככה תמיד יש לי סלט מזין, מהיר ודל שומן מוכן לשליפה.

