צוואר כבש בבישול איטי עם ירקות שורש ורעננות פטרוזיליה

ריטה פסחוב

מאת: ריטה פסחוב | בריאות ואיכות חיים

אני אוהבת לקחת נתחי בשר כמו צוואר כבש ולהפוך אותם לארוחה מזינה, עשירה בטעמים טבעיים ובריאות אמיתית. הבישול הארוך מעניק לבשר רכות מופלאה, והירקות הטריים מוסיפים מנת צבע, מרקם ורעננות שמעשירה את הגוף והנפש. המתכון הזה מוכיח שאפשר ליהנות ממנה חגיגית, מלאה בערכים תזונתיים – ובו בזמן לדאוג לבריאות של כל המשפחה באהבה מהמטבח.

זמני הכנה ורמת קושי

מדובר במתכון שדורש השקעה של 20 דקות בהכנה מוקדמת ועוד כ-3 שעות בישול איטי, שמאפשר לטעמים להתעמק ולבשר להתרכך לחלוטין. ההכנה עצמה פשוטה ומתאימה גם למי שמתחילים להכניס בישול בריא לחיים. עבורי לבשל בישול איטי זאת דרך להאט, לנשום – ולהעניק למשפחה ארוחה עשירה ומאוזנת.

ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים

צוואר כבש מהווה מקור חלבון איכותי, חיוני לבניית שרירים ולתחזוקת הגוף. לצד הירקות והשורשים, המנה עשירה בברזל, אבץ וויטמינים מקבוצת B החשובים לחיוניות ולאנרגיה יומיומית. השילוב של בשר עם המון ירקות מעניק סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. כשבוחרים בנתחים נימוחים אך דלי שומן יחסית כמו צוואר, האיזון התזונתי של המנה נשמר. הירקות מוסיפים את הצבע, הרעננות והטעם שמאפשרים ליהנות מכל ביס בלב שלם.

מרכיבים

המתכון מספיק ל-4 מנות משביעות – הוא מושלם לארוחת צהריים משפחתית או לאירוח שמרגיש כמו חיבוק חם. השילוב של ירקות טריים ובשר איכותי מתאים לילדים ולמבוגרים כאחד, התוצאה ססגונית ועשירה – קלאסיקה בריאה מהמטבח של אוהבי החיים.

  • 1 ק"ג צוואר כבש חתוך ל-4-5 חתיכות (מקור עיקרי לחלבון, ברזל ואבץ)
  • 2 כפות שמן זית (מכיל שומן חד בלתי רווי, מסייע לספיגת הוויטמינים)
  • 3 בצל סגול גדול, קלוף וחתוך לרצועות (עשיר באנטי-אוקסידנטים ופוליפנולים)
  • 4 גזרים בינוניים, קלופים וחתוכים גס (סיבים, בטא-קרוטן לראייה טובה וחיזוק מערכת החיסון)
  • 3 קישואים בינוניים, שטופים וחתוכים לעיגולים עבים (עשירים בוויטמין C ומינרלים)
  • 2 שורשי פטרוזיליה, קלופים וחתוכים (מוסיפים סיבים וטעם אדמתי עמוק)
  • 6 שיני שום קלופות וכתושות (אנטי-בקטריאלי, מחזק מערכת חיסון ומעניק עומק טעם)
  • 1 כף שטוחה כמון טחון (מוסיף ניחוח ומסייע לעיכול)
  • 1/2 כף כורכום טחון (נוגד דלקות, מסייע בניקוי הגוף)
  • 1 כף גדושה פפריקה מתוקה (עשירה באנטי-אוקסידנטים, צובעת את התבשיל בגוון אדום כתום עשיר)
  • מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם
  • 1/2 צרור פטרוזיליה קצוצה טרייה (לסיום, מוסיפה ויטמין K ורעננות)
  • 2 ליטר מים חמים או ציר ירקות/עוף ביתי דל נתרן

שלבי הכנה

  1. מחממים סיר רחב ועמוק על להבה בינונית-גבוהה. מזליפים שמן זית, צורבים את חתיכות צוואר הכבש מכל הצדדים עד שהן מקבלות צבע שחום עשיר – זהו שלב שמעניק טעם עמוק וקראסט מתקתק-משגע. בזמן הצריבה משחררים טעמים טבעיים מהבשר, ומפחיתים צורך בתוספת שומן מיותרת.
  2. מוציאים את נתחי הכבש לצלחת. באותו סיר, מוסיפים בצל, גזר, שורש פטרוזיליה ושום. מטגנים 5 דקות עד שהירקות מתחילים להתרכך ולהפיץ ניחוחות מתקתקים. כך מקבלים בוסט של ויטמינים – וטעם נהדר.
  3. מחזירים את הבשר לסיר, מוסיפים קישואים ואת כל התבלינים. מערבבים היטב כדי שכל חתיכה תקבל שליטה בתבלינים. שופכים את המים או הציר החמים עד כל החומרים מכוסים היטב. מביאים לרתיחה קלה, ואז מנמיכים לאש קטנה.
  4. מבשלים עם מכסה סגור שעתיים וחצי עד שלוש שעות. חשוב לבדוק מדי פעם שהנוזלים לא מתאדים – במידת הצורך מוסיפים עוד מים. הבשר אמור להיות נימוח עד להתפרקות קלה במזלג, הירקות רכים אך לא מתפוררים. ניחוח הבית ישתנה, והריחות החמים יגרמו גם לילדים לרוץ למטבח.
  5. בתום הבישול, טועמים ומשפרים תיבול במידת הצורך. מפזרים מעל פטרוזיליה קצוצה לקבלת רעננות נוספת וצבע ירוק שובה עין. מגישים חם, לצד קינואה, אורז מלא או לפת עבה – לספיגת כל הטעמים והערכים.

טיפים בריאותיים מהמטבח

מי שמחפש גרסה דלת פחמימות יכול להגיש לצד נתחי כרובית מאודה או כוסמת ירוקה. את שמן הזית ניתן להחליף לקנולה או אבוקדו אם רוצים לגוון, ולמי שמעדיף פחות שומן – אפשר לצמצם את הכמות. לשדרוג טבעוני, מפסיקים את שלב הבשר ומשתמשים בשפע של ירקות שורש יחד עם עדשים ירוקות לקבלת תבשיל עשיר בסיבים, דל שומן ועתיר ברזל מהצומח, מושלם גם לצמחונים וטבעונים. להורדת נתרן – השתמשו בציר ירקות או במים מתובלים בבית, והעדיפו כמות מלח מינימלית – אפשר להעצים טעמים על ידי הוספת עשבי תיבול טריים.

כדי לשמר את מרבית הוויטמינים, ממליצה להוסיף את הקישואים רק לאחר חצי שעת בישול. חשוב לא לבשל את הירקות יתר על המידה; כשהם שומרים על המרקם והצבע, הערכים התזונתיים והטעם נשארים בפסגה. אני תמיד שומרת כמה ירקות צבעוניים בצד ומוסיפה בדקות האחרונות כדי לקבל גיוון בערכים וברעננות.

שאלות ותשובות נפוצות

1. האם צוואר כבש מתאים לתפריט בריא ומאוזן?

בהחלט. צוואר כבש איננו מהנתחים השומניים במיוחד ולכן מהווה מקור טוב לחלבון מהחי, ברזל, אבץ וויטמינים חיוניים כמו B12. בישול ממושך מפחית את הצורך בתוספת שומן ומאפשר ליהנות מהערכים הבריאותיים שבו. השילוב עם ירקות מגדיל את כמות הסיבים, ויטמינים ומינרלים ומייצר מנה שהיא עונג בריא ומאוזן לכל המשפחה. חוויתי פעמים רבות איך מנה כזו משביעה לאורך זמן ומספקת תחושת אנרגיה ורעננות.

2. האם אפשר להשתמש בחלופות בריאות יותר לירקות או לתבלינים?

בהחלט, אפשר להעשיר או להחליף ירקות לפי מה שיש במקרר: שומר, בטטה, דלעת, ברוקולי או תרד עמידים בבישול וישבחו את הצבע והטעם. בתיבול – הוסיפו כורכום וג'ינג'ר לחיזוק עיכולי, או עירית לשדרוג אנטי-אוקסידנטי. כיוון שכל ירק מוסיף פרופיל תזונתי אחר – אני הרבה פעמים משלבת ירקות צבעוניים לקבלת תוצאה עשירה במינרלים וויטמינים, מבלי לוותר על הטעם.

3. האם המתכון מתאים לדיאטות טבעוניות, ללא גלוטן או דלות פחמימות?

המתכון המקורי לא טבעוני – אך החלפה של צוואר הכבש בתערובת עשירה של ירקות שורש, עדשים כתומות וקטניות, מאפשרת קבלת תבשיל טבעוני, דל שומן וידידותי לסביבה. אפשר גם להוציא כל רכיב עתיר פחמימות ולהשלים בכרובית מאודה או לפת – כך מקבלים אופציה דלת פחמימות שמשתלבת היטב בתכנית דיאטה דלת קלוריות או ללא גלוטן. בזכות ירקות שורש וקטניות מקבלים גם חלבון מלא מהצומח.

4. האם יש לך טיפים לשילוב מנה זו בתפריט יומי או בארוחות חג?

אני נוהגת להכין תבשילי צוואר כבש בימים מיוחדים בהם המשפחה מתכנסת, במיוחד בסופי שבוע או בארוחות חג שהן זמן לחיבור וחיוך. מגישה לצד סלט ירוק עשיר בעשבי תיבול, אורז מלא או קינואה לקצירת שלמות תזונתית. בארוחות יומיות – תבשיל כזה משתלב יפה עם תוספת קטנה של דגנים מלאים, מה שמסייע לאיזון העיכול ולשמירה על רמות סוכר מאוזנות. ממליצה לאכול בתשומת לב, להאט ולהקשיב למרקמים ולטעמים – כך גם תחוותו סיפוק בריא ותחושת שובע עדינה לאורך זמן.

ריטה פסחוב

אמא מסורה ל- 3 והקול המנחה של אתר נוטרי-מאיה

המסע של ריטה החל ברגעים השקטים של האימהות, שם התעמקה בעולם הבריאות כדי להבטיח את הטוב ביותר למשפחתה.

יכול לעניין אותך גם:

תפוחי אדמה הום פרייז בתנור עם עשבי תיבול ושום

יש משהו כל כך מנחם בתבנית תפוחי אדמה הום פרייז ריחנית שיוצאת מהתנור. כשטעמתי

מרק עדשים ירוקות עם ירקות ועשבי תיבול בישול קצר ומרקם עשיר

עדשים ירוקות הן מסע קולינרי לזיכרונות ילדות נעימים, ניחוחות חמימים במטבח וטעמים עשירים שעוטפים

טורט עוגה עם קמח מלא, אגוזים ושמן זית – אוורירי ובריא

בקיץ, כשהמשפחה מתכנסת סביב השולחן, אני תמיד מכינה טורט עוגה בריאה ומפתיעה – עוגה

לחמניות המבורגר ללא גלוטן בתנור עם קמח שקדים וטפיוקה

אני כל כך אוהבת לראות ילדים ומשפחה נהנים מלחמניות המבורגר טריות שמלאות בערכים תזונתיים,