קשקשת בריסים: השפעות תזונתיות ודרכי טיפול טבעיות

ריטה פסחוב

מאת: ריטה פסחוב | בריאות ואיכות חיים

קשקשת בריסים היא תופעה נפוצה שבה מופיעים קילופים, גרד, אדמומיות ולעיתים אף גירוי סביב בסיס הריסים. פעמים רבות, שינויים תזונתיים יכולים להשפיע על הופעת התופעה או להקל על עוצמתה, באמצעות תמיכה במערכת החיסון, שמירה על לחות בעור ותפקוד תקין של בלוטות החֵלֶב סביב העין.

בכל פעם שנתקלתי בחוסר נוחות סביב הריסים, גיליתי שלתזונה שלי יש תפקיד משמעותי. לדוגמה, בתקופות של חוסר תשומת לב לאומגה 3, העור שלי הפך יבש ורגיש. כשהוספתי לתפריט דגים שמנים, אגוזים וזרעים, הרגשתי שינוי מיידי במרקם העור וגם הקשקשת בעפעפיים נחלשה. אני מאמינה גדולה בכוח התזונה להשפיע מבפנים – מהמקרר ועד מערכת החיסון והעור העדין שסביב העיניים.

מניסיוני, החשיבות של בחירה בתזונה מאוזנת ניכרת לא רק בתחושת חיוניות, אלא גם במראה העור, השיער והריסים. רכיבי תזונה כמו אבץ, ויטמין E, חומצות שומן חיוניות וויטמינים מקבוצת B משתתפים בחידוש התאים ובעבודה התקינה של בלוטות חֵלֶב. פעמים רבות, קפיצה קטנה לסלט עם גרעיני חמנייה או הדגשת ירקות טריים בארוחות יכולה להשפיע באופן חיובי.

הקשר בין תזונה ועור בריא סביב העיניים

אני תמיד שמה לב להשפעה של מזון עתיר שומן רווי, מלח וסוכר על העור. מזונות כאלה מגבירים תהליכי דלקת ויובש, במיוחד בעור הרגיש סביב הריסים. שילוב של פירות, ירקות ירוקים, דגנים מלאים ושמנים בריאים עוזר לשמור על לחות תקינה, להפחית הופעת קשקשת ולהגן מפני נזקים סביבתיים.

כשאני מתכננת את התפריט השבועי, אני מקפידה לשלב סלמון ואגוזי מלך שמספקים אומגה 3, ומפזרת נבט חיטה בסלט המוסיף ויטמין E. את התוצאה רואים – גם במראה העור וגם בתחושת רעננות כללית. מחקרים מצביעים על כך שתזונה עשירה בנוגדי חמצון מפחיתה תסמינים של מחלות עור שונות, כולל קשקשת בעפעפיים.

הטעם של ירקות טריים וחיים נותן לי השראה כל יום מחדש לייצר מנות שמטפחות גם את הבריאות וגם את ההנאה מהמטבח. זוהי דרך הוליסטית לטיפוח הגוף, ולא פחות חשוב – הנפש.

חומרים מזינים שמסייעים להפחתת קשקשת בריסים

הניסיון שלי מלמד שכשהגוף מקבל חומצות שומן חיוניות, ויטמינים ומינרלים – הוא מצליח להתמודד יותר טוב עם תהליכים דלקתיים וייבוש עור. אבץ, ביוטין, ויטמין A, ויטמין D וחומצות אמינו מהווים בסיס לתמיכה בעור ובריריות שמסביב לריסים. אגוזים, גרעינים, דגים וביצים הם מקורות מצוינים.

אני אוהבת להנביט זרעי צ’יה ולהוסיף אותם ליוגורט. החמיצות והקרנצ’יות שלהם משתלבות נהדר, והם מספקים חומצות אלפא לינולנית (חומצת שומן אומגה 3 מן הצומח). כך נהנים גם מטעם וגם מיתרונות לעור ולריסים.

  • חומצות שומן אומגה 3 – מקטינות דלקות ואדמומיות סביב הריסים
  • ויטמין E – מסייע בשמירה על לחות העור ומחדש תאים
  • אבץ – מעודד ריפוי וחידוש מהיר של עור פגום
  • ויטמינים מקבוצת B – תורמים לבריאות העור והשיער
  • ויטמין A – משפר תפקוד בלוטות שמן ומוריד קילופי עור
  • סיבים תזונתיים – מסייעים באיזון רמות סוכר בדם ומפרקים רעלים
  • מים בשפע – חיוניים למניעת יובש ולהזנת תאים
מזון ערך תזונתי
דג סלמון אומגה 3, ויטמין D, חלבון מלא
אגוזי מלך אומגה 3, ויטמין E, אבץ
גרעיני חמנייה ויטמין E, סיבים תזונתיים, מגנזיום
ירקות עליים ירוקים ויטמין A, ויטמין C, סידן

דרכי הכנה בריאות לשמירה על עור והריסים

אני מקפידה לבשל ברכות: אידוי במקום טיגון משמעותית שומר על ערכי ויטמינים כמו ויטמין C ואנטי-אוקסידנטים. שיטות בישול עדינות מסייעות לחסוך בעיבוד מיותר וכך לשמר חומרים פעילים החיוניים לעור. בכל הזדמנות אני בוחרת תוספות כמו טחינה מלאה, אבוקדו ושמן זית קר בכבישה קרה.

להכנת חטיפי בריאות קלילים, אני מערבבת גרנולה עם גרעינים ודבש. זו דרך מתוקה לשמור על שובע וגם על אספקת חומרים מזינים לעור. סלטים טריים עם משולשי בטטה קלויה, שמן זית ולימון משמשים לי כמנה קלה, צבעונית ומפנקת שמרעננת את כל הגוף – במיוחד סביב העידן שלנו מול המסכים.

  • שימוש בלימון, כורכום ותבלינים טבעיים עשיר בנוגדי חמצון
  • העדפת תבשילי קדרה וצלייה בתנור על פני טיגון בשמן עמוק
  • שילוב קטניות כמו עדשים לשיפור מאגרי ברזל – חשוב לעור בריא
  • שתייה מרובה של מים ותה ירוק להגברת נוזלים ופינוי רעלים

התאמה לתפריט יומיומי ולדיאטות מגוונות

ברמת היום-יום, אני ממליצה לשלב קטניות, ירקות טריים וגרעינים כבסיס לכל ארוחה. לא חייבים לוותר על הנאה – פשוט להחליף מוצרי חיטה לבנה בדגנים מלאים, לבחור סוכר טבעי מדבש או סילאן ולהשאיר מקום לצבעים וטריות בצלחת. בתפריט צמחוני או טבעוני, מקור מעולה לאומגה 3 הוא זרעי פשתן, צ’יה ואגוזי מלך.

אם בחרתם בתפריט דל-גלוטן, התנסו בחומוס, קינואה או בטטה אפויה – הם מתקרבים לטעם ולמרקם של מאכלים מסורתיים אבל תורמים הרבה יותר לבריאות הריסים והעור. אני אוהבת ליצור פשטידות ירקות עם שיבולת שועל ללא גלוטן, שמוסיפות גם טעם וגם תחושת שובע נעים בגוף.

  • שימוש בסלטים מגוונים עם ירקות טריים ועשבי תיבול ריחניים
  • הוספת שמן זית איכותי ותיבול עדין לספיגה טובה של ויטמינים מסיסי שומן
  • העדפת נבטים וירקות ירוקים שמגבירים ערך תזונתי בקלות
  • הכנת ממרחים ביתיים עם טחינה מלאה וגרעינים

חלופות בריאות וקיצורי דרך למניעת קשקשת בעור והריסים

לא חייבים מורכבויות כדי לעזור לעור הפנים והריסים. אפשר להתחיל מכוס מים בבוקר, להוסיף גרעינים ליוגורט, ולבחור דג בגריל במקום בשר מטוגן. זה זמין במטבח, דורש מעט זמן ומשיג הרבה תוצאות חיוביות באיזון תזונתי, בשלמות מערכת החיסון ובתחושת החיוניות היומיומית.

בכל בוקר אני נהנית משייק ירוק עם עלי תרד ובננה – שילוב פשוט, צובע את הבוקר ומביא אנרגיה לכל היום. שינוי קטן באורח החיים תורם לשיפור משמעותי בבריאות העור, בשיער ובתחושת הרעננות – ומקטין הופעת תופעות כמו קשקשת בריסים. זוהי דרך לגוף בריא מתוך קלילות והנאה.

  • אכילת פירות וירקות בשלל צבעים לתמיכה רחבה בשלמות התא
  • הפחתת מזון תעשייתי ואלרגנים ידועים
  • הקפדה על איזון בין אבות המזון – פחמימות מלאות, חלבון איכותי ושומן בריא
  • הפסקות יזומות במהלך היום לפעילות גופנית קלה שממריצה את הדם והעור
מנה יומיומית תרומה לבריאות הריסים והעור
שקשוקה ירוקה עם תרד ושמן זית נוגדי חמצון, ויטמינים וסיוע במניעת קילוף עור
טחינה מלאה עם גרעיני דלעת חומצות שומן, מגנזיום ואבץ

ריטה פסחוב

אמא מסורה ל- 3 והקול המנחה של אתר נוטרי-מאיה

המסע של ריטה החל ברגעים השקטים של האימהות, שם התעמקה בעולם הבריאות כדי להבטיח את הטוב ביותר למשפחתה.

יכול לעניין אותך גם:

בשר לבישול ארוך: יתרונות תזונתיים וערכים בריאותיים

בשר לבישול ארוך מתאים במיוחד להכנת תבשילים בריאים שמספקים חוויה קולינרית עמוקה ומשביעה. בבישול

מגדרה ללא גלוטן: יתרונות תזונתיים ובריאותיים

מג'דרה ללא גלוטן היא מנה מזינה, צבעונית וקלה לעיכול שמתהדרת באיזון בין פחמימות, חלבון

סרומה והתאוששות תזונתית: המלצות לחיזוק והרפיה

סרומה היא הצטברות נוזלים ברקמות הגוף, בעיקר לאחר ניתוח או טראומה, ועלולה להכביד על

ממרח ריסס: ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים

ממרח ריסס הוא ממרח בריאותי על בסיס אגוזים, אגוזי לוז ו/או שקדים, אשר מספק