טפנד זיתים ביתי עם שמן זית ועשבי תיבול

ריטה פסחוב

מאת: ריטה פסחוב | בריאות ואיכות חיים

אחד הדברים שאני הכי אוהבת להחזיק במקרר הוא טפנד זיתים ביתי – ממרח מזין, עשיר בטעמים עמוקים וניתן לשדרג איתו כמעט כל ארוחה. הזיתים מלאים נוגדי חמצון וחומצות שומן חד בלתי רוויות, והשילוב עם עשבי תיבול ושמן זית יוצר ממרח טבעי, דל פחמימות ומאוזן. כשאני מכינה טפנד, כל הבית מתמלא בניחוח ים-תיכוני עז ורענן – כזה שמרגישים בנשימה הראשונה.

זמני הכנה ורמת קושי

המתכון הזה אידיאלי לימים שבהם חסר לכם משהו קליל, אבל עשיר למרוח על לחם או להוסיף לסלט. כל התהליך ייקח כ-10 דקות בלבד והתוצאה שווה כל שנייה. לא נדרשות מיומנויות מיוחדות – רק בלנדר או מעבד מזון ואהבה לאוכל בריא, כך שמי שמתחיל בבישול גם יוכל להצליח.

ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים

טפנד זיתים עשיר בשומנים טובים משמן הזית ומהזיתים, כך שהוא מגן על בריאות הלב ועשיר בחומצה אולאית. בזיתים יש ויטמין E ונוגדי חמצון שמסייעים להוריד דלקת ולעכב תהליכי הזדקנות. דרך כל כפית, אתם מעניקים לגוף שלכם מינרלים חיוניים כמו ברזל, מגנזיום וסידן. התוצאה דלה בפחמימות ומתאימה גם לתפריטים דלי קלוריות, טבעוניים וללא גלוטן – פתרון מצוין לאורח חיים בריא ומאוזן.

מרכיבים

הכמות מספיקה לכ-6 מנות נדיבות, מושלם לארוחות משפחתיות או כממרח לשבוע שלם בסנדוויצ'ים, לצד ירקות חתוכים או כמנת פתיחה עשירה לערב חגיגי. זאת דרך להפוך את האירועים המשפחתיים לבריאים יותר בלי לוותר על טעם.

  • 200 גרם זיתי קלמטה מגולענים – עשירים בנוגדי חמצון וחומצות שומן חד בלתי רוויות
  • 100 גרם זיתי ירוק מגולענים – נותנים גיוון טעמים וצבע, תורמים ברזל וסיבים
  • 2 כפות שמן זית כתית מעולה – מקור מצוין לחומצה אולאית וויטמין E
  • 2 שיני שום קלופות – מסייעות בחיזוק מערכת החיסון
  • 5 עלי בזיליקום טריים או כף פטרוזיליה קצוצה – עשירים בכלורופיל, מגנזיום וויטמין K
  • 1 כף מיץ לימון סחוט טרי – מוסיף ויטמין C ומרענן את הממרח
  • 1 כף צלפים שטופים – מוסיפים טעם מרענן, עוזרים לאיזון המליחות
  • קצת פלפל שחור גרוס (ולא מלח!) – מחזק את טעמי הזית ושומר על לחץ דם מאוזן

שלבי הכנה

  1. אני מתחילה משטיפה קפדנית של הזיתים והצלפים—זה עוזר להפחית את כמות הנתרן ולשמור על טפנד פחות מלוח ויותר מאוזן. מכניסה את כל המרכיבים למעבד מזון, חוץ משמן הזית, וטוחנת בפולסים – ככה נשמר המרקם והזיתים לא הופכים למחית דקה מדי.
  2. תוך כדי טחינה, אני מוסיפה בזרימה עדינה את שמן הזית ומחכה עד שהמרקם בדיוק לטעמי – כשמגררים בכף, מתקבל ממרח מחוספס במקצת אבל נמרח היטב. חשוב לעצור לפעמים, לגרד את הדפנות ולהרגיש את הריח המתפשט במטבח—ריח של ים תיכון טרי. בסוף מתקנים תיבול עם מעט פלפל, אם צריך מוסיפים עוד לימון.

טיפים בריאותיים מהמטבח

אם אתם מחפשים אופציה דלת שומן – אפשר להחליף חלק משמן הזית במי זיתים או מים מסוננים. לטפנד טבעוני אין צורך בשינויים, אך אם רוצים להעשיר עוד – הוסיפו חופן אגוזי קשיו (עשירים בחלבון ומגנזיום). גרסה דלת פחמימות וללא גלוטן – תתאים נהדר גם לשוחרי הדיאטה הקטוגנית, במיוחד כשמשמש כממרח לירקות חתוכים במקום ללחם. תזכרו, לשמירה על ויטמין C מהלימון, רצוי להוסיף אותו ממש בסוף ולערבב קלות בלבד.

כדי לשמור על הערכים התזונתיים של עשבי התיבול, אני בוחרת בגרסה טרייה וקוצצת ממש לפני ההכנה—כך נשמרים הצבעים והריחות. אם רוצים ממרח בגוון ירוק יותר, הוסיפו עוד פטרוזיליה או כוסברה. שמרו את הטפנד בכלי אטום במקרר; אפשר גם לכסות בשכבה דקה של שמן זית כדי לשמור הטריות לאורך זמן ושימור מקסימלי של ויטמינים ומינרלים.

שאלות ותשובות נפוצות

1. למה לבחור בטפנד זיתים על פני ממרחים תעשייתיים?

היתרון הבריאותי של טפנד ביתי הוא בשליטה על המרכיבים—בלי חומרים משמרים, בלי שמנים מוקשים ובלי סוכר מעובד. זיתים ושמן זית כתית משמרים שומנים טובים ונוגדי חמצון, תורמים למערכת הלב וכלי הדם, וגם עוזרים להגן על הגוף מסטרס חמצוני. אני אוהבת להכין ממרחים כאלה כי אני יודעת בדיוק מה נכנס אליי ולמשפחתי, וזה לגמרי מרגיש בטוח וקרוב לטבע.

2. מה אפשר להוסיף לטפנד כדי להעשיר את הערך התזונתי?

אפשר להוסיף זרעי פשתן טחונים – הם עוזרים להגיע לעוד סיבים ושומני אומגה 3. אגוזים כמו אגוזי לוז או שקדים יתרמו חלבון, מגנזיום וסידן. ירוקים נוספים כמו עלי נענע יוסיפו מרעננות וברזל. לפעמים אני מחליפה את הצלפים בחופן עגבניות מיובשות, שגם מכניסות ליקופן – נוגד חמצון חשוב לבריאות התאים.

3. איך מתאימים את הטפנד לדיאטות מיוחדות (דל פחמימות, טבעוני, ללא גלוטן)?

המתכון הזה צמחי וטבעוני מראש, ומכיל רק מרכיבים נטולי גלוטן – כך שהוא מתאים לרגישים לגלוטן. לא אשתמש בלחם לבן כמסנן לשמן, ותמיד מגישה לצד ירקות טריים או קרקרים מקמח כוסמין מלא. שוחרי דיאטה דלת פחמימות יכולים להגיש לצד מקלות סלרי, מלפפון או פלפל. לפעמים אני אוהבת להכין תוספת חריפה בעזרת מעט פלפל ירוק חריף – זה גם עוזר למערכת העיכול.

4. מה עושים אם הטפנד יוצא מר או מלוח מדי?

אם קיבלתם טפנד מריר – כנראה הזיתים היו מהזן המר או לא הושרו מספיק. אני ממליצה לשטוף היטב את הזיתים ואפילו להשרות במים קרים ל-15 דקות לפני ההכנה. למקרה של עודף מליחות, הוסיפו מעט מיץ לימון נוסף או ערבבו פנימה עשבי תיבול. אפשר גם לערבב פנימה כף יוגורט סויה – זה מאזן את הטעמים ומעשיר את הממרח בחלבון. זכרו, לבישול ולבישול בריא חשוב לטעום תוך כדי ולבדוק את האיזון – כך בונים הרגלים של אכילה מודעת ושומרת על הבריאות.

ריטה פסחוב

אמא מסורה ל- 3 והקול המנחה של אתר נוטרי-מאיה

המסע של ריטה החל ברגעים השקטים של האימהות, שם התעמקה בעולם הבריאות כדי להבטיח את הטוב ביותר למשפחתה.

יכול לעניין אותך גם:

תפוחי אדמה הום פרייז בתנור עם עשבי תיבול ושום

יש משהו כל כך מנחם בתבנית תפוחי אדמה הום פרייז ריחנית שיוצאת מהתנור. כשטעמתי

מרק עדשים ירוקות עם ירקות ועשבי תיבול בישול קצר ומרקם עשיר

עדשים ירוקות הן מסע קולינרי לזיכרונות ילדות נעימים, ניחוחות חמימים במטבח וטעמים עשירים שעוטפים

טורט עוגה עם קמח מלא, אגוזים ושמן זית – אוורירי ובריא

בקיץ, כשהמשפחה מתכנסת סביב השולחן, אני תמיד מכינה טורט עוגה בריאה ומפתיעה – עוגה

לחמניות המבורגר ללא גלוטן בתנור עם קמח שקדים וטפיוקה

אני כל כך אוהבת לראות ילדים ומשפחה נהנים מלחמניות המבורגר טריות שמלאות בערכים תזונתיים,