ארטישוק ירושלמי בתנור עם טימין, שום ולימון קריספי

ריטה פסחוב

מאת: ריטה פסחוב | בריאות ואיכות חיים

אני אוהבת להכניס למטבח ירקות שורש טריים, והארטישוק הירושלמי הוא אחת ההברקות הבריאות – מלא טעם, מרקם קריספי ומקפיץ כל ארוחה. במתכון הזה, שנולד אחרי ניסיונות לשלב ירקות מגוונים בתפריט המשפחתי, הדגשתי קלייה בתנור כדי לשמור על הערכים התזונתיים ועל הטעם הטבעי. תמיד מרגש לגלות עד כמה המתכון הזה מזין, פשוט וכיפי – מנה שמשלבת בין הנאה בריאה לאיזון מושלם לאורך כל עונות השנה.

זמני הכנה ורמת קושי

הארטישוק הירושלמי בתנור הזה לא דורש הרבה זמן, וכולו מתנהל בנחת – רבע שעה הכנה ו-30 דקות אפייה, וזה מוכן. כל אחד יכול להיכנס למטבח ולהרגיש ביטחון – השיטה פשוטה, מתאימה אפילו למי שרק מתחיל לגלות את עולם המתכונים הבריאים.

ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים

הארטישוק הירושלמי עשיר מאוד בסיבים תזונתיים התורמים לתחושת שובע וגם לבריאות מערכת העיכול. הוא מקור נהדר לאינולין – סיב ייחודי שעוזר לאיזון רמות הסוכר בדם ולטיפוח פלורת המעיים. תמצאו בו גם אשלגן, ברזל וויטמינים מקבוצת B שחיוניים לתפקוד תקין של הגוף, אנרגיה ומערכת חיסונית חזקה. הבישול בתנור כמעט בלי שמן שומר על הערכים התזונתיים, והתוצאה – מנה דלת שומן, טבעית ומלאת טעם.

מרכיבים

המתכון מספיק ל-4 מנות נדיבות – אני אוהבת להגיש אותו לצד סלט גדול או כתוספת חמה לארוחה משפחתית בריאה ומאוזנת.

  • 800 גרם ארטישוק ירושלמי טרי – שטוף וחתוך לעיגולים בעובי 1 ס"מ (מלא סיבים, אשלגן ואינולין)
  • 2 כפות שמן זית כתית מעולה – מקור לאנטיאוקסידנטים ושומן חד-בלתי רווי
  • 1 כפית מלח ים אטלנטי – אפשר להפחית אם רוצים דל נתרן
  • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
  • 2 כפות טימין או רוזמרין טרי קצוץ – נותן ארומה, עוזר לעיכול ומוסיף נוגדי חמצון
  • 2 שיני שום פרוסות דק – מאיץ חיסוני, עשיר בוויטמין C ואליצין
  • 1 לימון פרוס – מעלה את רמת הוויטמין C ומשדרג את הטעם

שלבי הכנה

  1. שולפים קערה גדולה, מכניסים את פרוסות הארטישוק הירושלמי (יחד עם שיני השום) ומערבבים עם שמן זית, תבלינים ועשבי תיבול. כדי לשמור על הטעם והבריאות, אני ממליצה לא להעמיס שמן – מספיקה כמות קטנה שתכסה קלות את הפרוסות. טעמים טבעיים תמיד מנצחים.
  2. מסדרים בתבנית רחבה בשכבה אחת, מניחים לימון פרוס מעל ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות. אופים 30 דקות עד שהפרוסות מזהיבות והופכות לקצת קריספיות בקצוות. אני תמיד משתדלת להוציא בשלב שהארטישוק עוד קצת נגיס – כך הוא נשאר עסיסי ומזין.

טיפים בריאותיים מהמטבח

לגרסה טבעונית ודלת קלוריות, אפשר להוריד עוד מהשמן או לרסס בשמן זית. יש מי שמעדיפים להמיר את השום ב-2 כפות בצל ירוק טרי, וזה מוסיף גם ברזל וגם טעם רענן. עבור דיאטה דלת נתרן – השתמשו במלח הימלאיה או ללא מלח בכלל, ותזכו אפילו יותר באיזון תזונתי מושלם.

חשוב לעבוד עם ירק טרי – הוויטמינים נשמרים טוב יותר בקילוף ובחיתוך עדינים, ורצוי לא לקלוף גס מדי – הקליפה מכילה המון מינרלים. אל תתפתו לאפות יותר מהדרוש – קיצור זמן האפייה שומר על סיבים, ויטמינים וטעמי אדמה נהדרים.

שאלות ותשובות נפוצות

1. האם ניתן לאכול את הארטישוק הירושלמי עם הקליפה ומה היתרון הבריאותי בכך?

לגמרי! רצוי לשטוף היטב את הארטישוק ולהשתמש בו עם הקליפה, שכן דווקא שם מרוכזים חלק מהסיבים התזונתיים והוויטמינים החשובים, כמו ברזל ומגנזיום. אכילה עם קליפה תורמת לבריאות מערכת העיכול, מגבירה תחושת שובע ומאזנת את הסוכר בדם. מטבח טבעי ומזין תמיד ישמח לקבל את כל חלקי הירק, ובארוחות משפחתיות זה פינוק אמיתי.

2. מה אפשר להחליף בשמן זית למי שמחפש חלופה דלת שומן?

אפשר בהחלט להשתמש בתרסיס שמן קנולה, שמפחית משמעותית את כמות השמן ומותיר את המנה עדיין טעימה ובריאה. יש גם מי שאוהבים לאפות עם נגיעות קלות של מרק ירקות צח – זה נותן לחות ומדגיש את טעמי הירק, בלי להוסיף כמעט קלוריות. מרגישים יותר קלילות ועדיין נהנים מקריספיות טובה. לשומרי תזונה דלת שומן – זוהי אחת הדרכים להכניס גיוון למטבח ולשמור על בריאות.

3. האם אפשר להתאים את המתכון לדיאטה ללא גלוטן או טבעונית?

המתכון עצמו ללא גלוטן מטבעו, מתאים לצליאקים ולנמנעים מגלוטן. הוא גם טבעוני לחלוטין – אין בו מוצרי חלב, ביצים או רכיבים מן החי. לעיתים אני מוסיפה זרעי חמנייה או סומסום מעל, להוספת שומנים בריאים ונבטי ברזל, אבל לגמרי שומרת על טבעוניות ואיזון תזונתי. כך המתכון לא רק מזין וחגיגה של טעמים, אלא גם ידידותי לסביבה ומותאם כמעט לכולם.

4. איך מגוונים ומוסיפים ערך תזונתי לארטישוק הירושלמי בתנור?

אני אוהבת לפזר מעל הארטישוק, רגע לפני הסיום, חופן גרעיני דלעת. זה מוסיף קראנצ'יות, מגנזיום ואבץ. אפשר גם להוסיף קוביות בטטה לאפייה יחד, ולשלב צבעים ורמות מתיקות – הילדים מתלהבים והמשפחה מרוויחה ויטמין A ובטא קרוטן. לפעמים משלבת טחינה גולמית כממרח מעל להגשה – עוד מקור לחלבון, סידן וטעם מקורי. כשהמטבח מגוון – האוכל מזין והלב שמח, וכל ביס מלא שמחה בריאה.

ריטה פסחוב

אמא מסורה ל- 3 והקול המנחה של אתר נוטרי-מאיה

המסע של ריטה החל ברגעים השקטים של האימהות, שם התעמקה בעולם הבריאות כדי להבטיח את הטוב ביותר למשפחתה.

יכול לעניין אותך גם:

צ'יפס עם גבינה אפוי בתנור פריך ודל שומן

אני כל כך אוהבת לשדרג קלאסיקות מוכרות למשהו מזין ומרגש יותר. צ'יפס עם גבינה

עוגת בננות ונוטלה בתנור עם קמח כוסמין מלא וטעם עשיר

מתכונים בריאים מתחילים אצלי בבחירת מרכיבים טבעיים ואיכותיים, ועוגת בננות ונוטלה היא דוגמה מושלמת

דג מושט מטוגן עם קמח מלא ושמן זית לצד ירקות טריים

דג מושט מטוגן הוא אחת המנות שאני הכי אוהבת להכין לארוחת צהריים קיצית. הגרסה

ירקות בתנור עם שמן זית ותבלינים קריספיים ורכים

אני תמיד מתלהבת מהיכולת של ירקות פשוטים להפוך לארוחה עשירה, מזינה ומלאה בטעמים. ירקות