עוגה בחושה מהירה עם קמח מלא, יוגורט ואגוזים

ריטה פסחוב

מאת: ריטה פסחוב | בריאות ואיכות חיים

אני מוצאת שאפייה ביתית יכולה להיות גם זריזה וגם מזינה, במיוחד כשמשלבים מרכיבים טבעיים ואפייה מחיטה מלאה. בעוגה בחושה מהירה אפשר להבטיח גם טעם עשיר וגם ערכים תזונתיים גבוהים בלי לוותר על דלות שומן וסיבים תזונתיים בשפע. אצלנו במטבח המשפחתי, זו עוגת שבת אידיאלית, שמספקת מתוק טבעי ושקט נפשי.

זמני הכנה ורמת קושי

העוגה הזו מתאימה בדיוק לימים שבהם רוצים משהו טעים בלי להסתבך – מערבבים ותוך 10 דקות היא בתנור. ההכנה כל כך פשוטה שהיא מושלמת גם לילדים שאוהבים לעזור או למי שרק מתחילים בעולם האפייה הבריאה.

ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים

העוגה עשירה בסיבים בזכות קמח מלא, והאגוזים מעניקים שומנים טובים וחלבון איכותי. בזכות תחליף סוכר טבעי במקום סוכר לבן, מתקבל מתכון דל קלוריות ועדיין בעל טעם מרענן. ויטמינים מקבוצת B ואבץ תורמים לאנרגיה, ריכוז וחיזוק מערכת החיסון.

מרכיבים

המתכון מספיק ל-8 מנות בינוניות, ותמיד כיף לחלוק אותו בארוחת ערב או בוקר משפחתית בריאה.

  • 2 ביצים גדולות (תורמות לחלבון איכותי ומבנה יציב לעוגה)
  • 120 מ"ל שמן קנולה או שמן זית עדין (דל שומן רווי, עשיר בויטמין E)
  • 130 גרם סוכר קוקוס או 100 גרם ממתיק טבעי אחר (מזין, דל גלוקוז, בעל ערך גליקמי נמוך)
  • 240 מ"ל יוגורט טבעי או יוגורט סויה (עשיר בפרוביוטיקה, תורם לרכות ולטעם)
  • 200 גרם קמח חיטה מלאה (עשיר בסיבים תזונתיים, מגנזיום וברזל)
  • 70 גרם אגוזי מלך או שקדים קלויים קצוצים (בריא ללב, מספק שומן בלתי רווי ומינרלים)
  • 2 כפיות אבקת אפייה (למרקם אוורירי)
  • 1 כפית קינמון (עשיר בנוגדי חמצון, מוסיף ניחוח משגע)
  • קורט מלח טבעי (מאזן טעמים, מספק מינרלים חשובים)
  • 1 כפית תמצית וניל טבעית (לארומה טבעית וללא חומרים מלאכותיים)
  • 60 מ"ל מים או חלב צמחי (להשלמת נוזלים ותוספת רכות)
  • אפשר להוסיף חופן חמוציות או צימוקים ללא סוכר (לעושר טעמים, תוספת נוגדי חמצון וברזל)

שלבי הכנה

  1. מחממים תנור ל-175 מעלות ומרפדים תבנית אינגליש קייק בנייר אפייה. חשוב לחמם מראש – כך העוגה תקבל אפייה אחידה ותשמור על רכות טבעית.
  2. בקערה גדולה טורפים ביצים, שמן, וסוכר קוקוס עד שהתערובת בהירה. כשאני נזכרת בילדות, תמיד הרגשתי שזה שלב הקסם בו המתיקות הטבעית מתפזרת בשמן.
  3. מוסיפים יוגורט ווניל וממשיכים לערבב בעדינות, כך נשמרים הפרוביוטיקה ותכונותיו המזינות של היוגורט.
  4. מנפים קמח מלא, אבקת אפייה, קינמון ומלח ישירות לקערה. ערבוב קצר רק עד לאיחוד – זה שומר על אווריריות ומונע יצירת עוגה דחוסה מדי.
  5. מקפלים פנימה את האגוזים, ואם רוצים – חמוציות או צימוקים. משתדלת לבחור תוספות טבעיות וללא תוספת סוכר.
  6. מעבירים לתבנית, משטחים בעדינות, ואופים כ-35-40 דקות. תוכלו להריח את המתיקות הטבעית והקינמון ממלאים את הבית – זה הרגע שאני הכי אוהבת, כי כולם מתאספים סביב התנור ומחכים לטעימה.
  7. נותנים לעוגה להתקרר, פורסים ומגישים. תמיד ממליצה לטעום כשהיא עוד קצת חמימה – יש לה טעם של בית ותזונה נכונה.

טיפים בריאותיים מהמטבח

אם אתם רוצים להפוך את העוגה לטבעונית, אפשר להחליף את הביצים ב-2 כפות חמאת אגוזים עם 60 מ"ל רסק תפוחים, ואת היוגורט ביוגורט סויה או חלב שיבולת שועל. אפשר להמיר את הקמח החיטה המלא בקמח כוסמין מלא או בקמח שיבולת שועל טחון דק – זה יוסיף עוד מגנזיום וברזל.

כדי לשמור על הוויטמינים והסיבים, תמיד בוחרת בקמחים מלאים ואגוזים חיים ולא קלויים מדי. ממליצה להוסיף אגוזים ממש לפני שלב האפייה, כדי שישמרו על הערך התזונתי והפריכות שלהם. העוגה עשירה בסיבים, משביעה לאורך זמן ומסייעת לאיזון סוכר הדם.

שאלות ותשובות נפוצות

1. האם קמח מלא משנה את טעם או המרקם של העוגה?

קמח מלא מוסיף עומק טעמים וטיפה מרקם כפרי, אבל בעוגות בחושות, כשמשלבים יוגורט ומעט שמן טוב, נשמרת רכות ונימוחות. שיבולת שועל או קמח כוסמין גם מתאימים, וכל אחד יכניס לתערובת ערכים תזונתיים חדשים. אני רגילה להרגיש סיפוק מכך שהעוגה גם עשירה בסיבים וממלאת באמת.

2. באילו ממתיקים טבעיים אפשר להשתמש במקום סוכר?

אני אוהבת לשלב סוכר קוקוס בזכות הערך הגליקמי הנמוך, אבל במתכון הזה אפשר להיעזר גם בתמרים טחונים, סטיביה או אריתריטול – כך העוגה גם דלת קלוריות וגם מתאימה לשומרי סוכר. כל שינוי כזה יוצר עוגה מזינה, ועדיין עם מתיקות נעימה וטבעית.

3. איך אפשר להפוך את העוגה לידידותית לדיאטה ללא גלוטן?

אפשר להחליף את הקמח המלא בתערובת קמחים ללא גלוטן, כמו קמח שקדים, קמח תפוח אדמה וקמח שיבולת שועל נקייה מגלוטן. חשוב לבדוק שהתערובת כוללת גם מעט עמילן או גואר גאם – זה ייתן לעוגה יציבות ואווריריות. בתור מי שניסתה זאת פעמים רבות, לא מרגישים מחסור במרקם או טעם.

4. למה כדאי לבחור אגוזים טבעיים בעוגה הזו?

אגוזים חיים מלאים באומגה 3, חלבון, מגנזיום ואבץ, תורמים לתחושת שובע ולבריאות הלב. אני תמיד מקפידה לשלב אותם בעוגות ובמאפים, במיוחד עם קפה בוקר לקחת טענה ממקור טבעי. טיפ אישי – לבחור אגוזי לוז לא קלויים, לקצוץ במקום ולא לקנות גרוסים מראש, כך נשמר הערך התזונתי והרעננות.

5. האם אפשר להפוך אותה לעוגת בוקר משביעה?

בהחלט. אפשר להוסיף חופן שיבולת שועל דקה או זרעי צ'יה לתערובת. זה מוסיף סיבים, ויטמינים מקבוצת B ואומגה 3. כשאני מחפשת משהו שישביע אותי לאורך זמן וייתן אנרגיה טובה, השילוב הזה הוא המנצח.

6. מה היתרון של יוגורט על פני שמנת בעוגות בחושות?

יוגורט נותן לעוגה לחות ונימוחות, אבל הוא גם עשיר בחלבון, קל יותר לעיכול, ומעניק פלורה פרוביוטית למערכת העיכול. המתכון הזה הרבה יותר דל שומן בזכות היוגורט, ואני תמיד מתרגשת לראות איך מתופים טבעיים ולחות יוגורט יוצרים עוגה עשירה ללא צורך בשמנת כבדה.

7. האם כדאי לבחור בשמן זית או קנולה, ומדוע?

אני מעדיפה שמן זית עדין או קנולה, שמנים שמעניקים שומנים בלתי רוויים, עוזרים לספיגת ויטמינים מסיסים בשומן ולא מכבידים על מערכת העיכול. השמנים הבריאים האלה מבטיחים עוגה עשירה אך דלה בשומן רווי – וזה מה שמבדיל בישול בריא ממאפים מסורתיים ופחות מזינים.

8. איך משמרים את העוגה כך שתישאר טרייה לכמה ימים?

אני אוהבת לעטוף את העוגה בנייר אפייה ולהכניס לקופסה אטומה – כך היא שומרת על לחות, טעם וטקסטורה. אפשר גם לפרוס ולהקפיא, וכל בוקר להפשיר פרוסה לצד הפירות. עוגה בחושה בריאה נשמרת מצוין וממשיכה להיות טעימה גם אחרי יומיים-שלושה, בזכות השילוב של יוגורט, קמח מלא ואגוזים.

הסוד להצלחה עם מתכונים בריאים כמו עוגה בחושה מהירה, הוא האיזון הטבעי בין מתיקות עדינה לערכים תזונתיים אמיתיים. כל מרכיב פה נבחר מתוך רצון ליצור עוגה בריאה, מזינה ומענגת – בדיוק כמו שאני אוהבת לחלוק עם משפחתי מדי שבוע. אוכל טוב בונה בריאות טובה, ומתחיל בכל פיסת עוגה מלאה, טעימה ונכונה.

ריטה פסחוב

אמא מסורה ל- 3 והקול המנחה של אתר נוטרי-מאיה

המסע של ריטה החל ברגעים השקטים של האימהות, שם התעמקה בעולם הבריאות כדי להבטיח את הטוב ביותר למשפחתה.

יכול לעניין אותך גם:

דג מקרל כבוש עם ירקות, עשבי תיבול וחומץ תפוחים

אני אוהבת לשלב דגי ים עשירים באומגה 3 בתפריט המשפחתי, והכבישה היא דרך טבעית

טבית עם בשר, דגנים מלאים וירקות בבישול ארוך

לטבית יש קסם משפחתי שחוצה דורות – הבישול הארוך מעניק לתבשיל טעמים עמוקים וריח

פילו בורקס בתנור עם תרד, ריקוטה וקמח מלא

אין כמו פילו בורקס זהוב, שהופך כל שולחן לחגיגה בריאה, צבעונית ושמחה. אני אוהבת

פשטידת תפוחי אדמה בתנור עם קישוא וקמח חומוס קלילה ומפנקת

פשטידת תפוחי אדמה ב-10 דקות היא פתרון מושלם לכל מי שמחפש מתכון מהיר, עשיר