מה זה קינואה יתרונות תזונתיים ובריאותיים

ריטה פסחוב

מאת: ריטה פסחוב | בריאות ואיכות חיים

קינואה היא זרע צמח ממשפחת הסלקיים, הנחשב למזון-על בזכות ערכיו התזונתיים הגבוהים והרכבו המיוחד. יתרונה המשמעותי לבריאות הוא תכולה גבוהה של חלבון מלא, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים בכמות מרשימה, ללא גלוטן. במטבח הבריא שלי, קינואה היא מרכיב מרכזי לארוחות מזינות, מגוונות וססגוניות.

קינואה מתאימה במיוחד לאורח חיים פעיל או לצמחונים וטבעונים בזכות הרכב חומצות האמינו המלא שלה. למרות שכולנו מכירים אותה כאורז בריא, היא אינה דגן, אלא מה שמכונה "פסאודו דגן" – כלומר, זרע שנאכל ומתנהג כמו דגן אך אינו מכיל גלוטן. הקינואה מגוונת בצבעיה – לבנה, אדומה או שחורה, כאשר כל סוג מוסיף צבע וטעם שונה למנה.

אהבתי לקינואה החלה כשניסיתי להבריא את התפריט הביתי ולמצוא פתרון מושלם למתכונים על בסיס דגנים. מהר מאוד גיליתי שאפשר להכין ממנה סלטים, תבשילים וקינוחים, ובכל פעם נהניתי מהשובע שהיא מספקת ומהמרקם הייחודי שלה. הוספתי אותה גם לסלטים קרים ולמליות – והמשפחה שאלה מתי תכין שוב "את האורז המשוגע".

ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים של קינואה

קינואה מלאה בחלבון איכותי, ובעלת כל חומצות האמינו החיוניות – עובדה נדירה בין מזונות מהצומח. היא מכילה כמות גדולה של סיבים, ויטמיני B, מגנזיום, ברזל, אבץ, אשלגן וסידן. שלל הערכים הללו מעניקים תחושת שובע ממושכת ותורמים לאיזון רמות הסוכר בדם.

קינואה תורמת להפחתת רמות כולסטרול ולטיפוח בריאות הלב – בעיקר בזכות הסיבים והמינרלים, עם תכולה אפסית של שומן רווי. יש לה השפעה מיטיבה על מערכת העיכול, בזכות סיבים תזונתיים שתורמים לפעילות תקינה של המעי ותחושת שובע. עבור מי שמקפידים על משקל גוף מאוזן, קינואה מסייעת בשמירה על תחושת מלאות לאורך זמן ומסייעת בהפחתת נשנושים בין הארוחות.

לפי מחקרים עדכניים, אכילה סדירה של קינואה מעלה את הצריכה של מינרלים חיוניים ומשפרת מדדים בריאותיים שונים, במיוחד אצל טבעונים וצמחונים. קינואה מתאימה כחלק מתפריט המיועד למניעת מחלות לב, איזון לחץ דם, וטיפול באנמיה בזכות הברזל שהיא מספקת.

ויטמינים, מינרלים וחומרים מזינים בקינואה

ההרכב הייחודי של קינואה הופך אותה ל"מולטי-ויטמין טבעי". כל מנה של קינואה מספקת כמויות מרשימות של מגנזיום, החשוב לתפקוד השרירים ולשמירה על לחץ דם תקין. היא גם מקור מצוין לברזל שנספג היטב מהצומח, ואף מעניקה כמות נאה של ויטמין E ונוגדי חמצון מחזקים.

הפתיע אותי לגלות עד כמה קינואה עשירה באשלגן, אבץ וזרחן – מינרלים החיוניים לתפקוד המוח והמערכת החיסונית. עבור ספורטאים, קינואה מהווה מקור אנרגיה מתמשך בשל הפחמימות המורכבות והחלבון. השילוב של חומרים נוגדי חמצון, בהם קוורצטין וקמפפרול, מעניק לקינואה תכונות אנטי-דלקתיות שמסייעות להגנה מפני תהליכי הזדקנות מוקדמת ומחלות כרוניות.

איך אפשר לשלב קינואה בתפריט היומיומי?

אני בוחרת להוסיף קינואה כמעט לכל ארוחה, בזכות הקלות והגמישות שלה. שימוש בקינואה בסלטים קרים, קציצות ירק, תבשילים ועוד – עושה פלאים לטעם ולבריאות. אפשר להוציא קינואה מהשגרה של "עוד תוספת" ולהפוך אותה למרכיב עיקרי בארוחה בוהקת צבע וטעמים.

הכנת קינואה לוקחת כעשרים דקות: שוטפים היטב את הזרעים, מוסיפים מים (יחס של 1:2), מרתיחים ואז מבשלים על אש נמוכה עד שנספגו כל המים. אני אוהבת לטבול גרגרי קינואה בחומץ בלסמי וטיפה שמן זית במנהירה של סלט ים תיכוני, או לשלב עם אגוזים וירקות שורש לארוחת ערב מזינה. אפשר גם לאפות קינואה עם ירקות וליצור ממנה לביבות או לשלב אותה במרקים – היא סופגת היטב טעמים.

קינואה כתחליף בריא לדגנים נפוצים

עבור רבים מאיתנו, קינואה מהווה פתרון מצוין כתחליף לאורז, קוסקוס, פתיתים ופסטה, במיוחד למי שמחפשים להפחית צריכת גלוטן. יתרונה הבולט הוא היותה זרע דמוי דגן עם חלבון מלא, שמוצלח במיוחד בשילוב עם קטניות וירקות. בפעם הראשונה שניסיתי קינואה במקום קוסקוס בסלט, המשפחה לא שמה לב להבדל – חוץ ממני, ששמחתי על הבריאות הנוספת.

  • קינואה מעניקה שובע ממושך בזכות החלבון והסיבים
  • ללא גלוטן – מתאימה לרגישים ולחולי צליאק
  • קלה להוספה למתכונים מתוקים ומלוחים
  • מתבשלת מהר – זמן הכנה קצר ביחס לדגנים אחרים
  • צבעוניות שמוסיפה עניין ויזואלי למנה
  • מטיבה עם בריאות הלב, מערכת העיכול ואיזון רמות סוכר וכולסטרול
מזון ערך תזונתי עיקרי
קינואה (מבושלת) 8 גרם חלבון, 3 גרם סיבים, מלא ויטמינים ומינרלים ל-100 גרם
אורז לבן (מבושל) 2.5 גרם חלבון, 0.4 גרם סיבים, ערכים מזינים מופחתים
קוסקוס (רגיל) 3.7 גרם חלבון, 1.4 גרם סיבים, דל ויטמינים ומינרלים

קינואה – התאמה לדיאטות שונות ומגבלות תזונתיות

קינואה מתאימה כמעט לכל צורך תזונתי – היא פרווה, אינה מכילה גלוטן ומעולה לטבעונים, צמחונים ואוכלי דיאטות דלות FODMAP. בזכות השובע וההרכב המזין, היא עוזרת להוריד תשוקה למתוקים ולתוספי סוכר.

בדיוק כשחשבתי שאין עוד דרך להפתיע עם קינואה, אחד הילדים ביקש לאכול "פלאפל קינואה". עבדתי על מתכון עם חומוס, תבלינים טריים וקצת גרגרי קינואה לספיגה מושלמת של טעם וובריאות. התוצאה – פלאפל שמכיל פי שתיים חלבון ופחות שומן מטוגן מהמקורי.

  • מתאימה לצליאקים – נטולת גלוטן באופן טבעי
  • מצטיינת באינדקס גליקמי נמוך – טובה לסוכרתיים
  • עשירה בחלבון לצמחונים וטבעונים
  • מגוונת בטעמים ובצורות – קינואה אדומה, לבנה, שחורה

טיפים לשימוש נבון ויצירתי בקינואה

אחד הדברים שנהניתי לגלות במהלך השנים הוא עד כמה קינואה ורסטילית – אפשר להנביט אותה לסלטים מרעננים, להוסיף כתוספת לדייסות בוקר חמות עם פירות ואגוזים, או אפילו לקמפרל גרנולה עשירה. בבישול, שמירה על יחס מים נכון תקפיץ את התוצאה.

לשלב קינואה עם ירקות קלויים ותבלינים – זו הדרך האהובה עליי לקבל סלט חם ומפנק בארוחת ערב. לביבות על בסיס קינואה תמיד יוצאות רכות ואווריריות, ושילוב של קינואה במרקים או תבשילים מוסיף מרקם ייחודי ואפקט משביע. לא לפחד לנסות – קינואה מתכתבת עם תבלינים מכל העולם, ממטבח ים תיכוני ועד אסיאתי.

  • בישול קינואה במים מתובלים: מוסיפים מעט כמון, פפריקה ורוזמרין
  • הנבטה לסלט קיץ קליל: מנביטים, מוסיפים ירקות ועלים ירוקים
  • שילוב עם דגים: קינואה לימונית עם סלמון בתנור
  • הכנת דייסת קינואה עם חלב שקדים, תפוחים וקינמון
  • הוספה למילוי פלפלים או קישואים

הקינואה כמפתח לאורח חיים בריא

קינואה משתלבת בצורה טבעית בתפריטים מגוונים, מחזקת את תחושת השובע בלי להכביד, ותורמת לאיזון תזונתי גם כשלא שמים לב. מגוון האפשרויות לשילוב קינואה במנות יוצר עניין חדש בארוחות יום יום, ויכול להביא לכך שנרצה להיצמד להרגלי אכילה בריאים לאורך זמן.

אחרי שנים במטבח הבריא למדתי שאין צורך לוותר על טעם, צבע וחוויית אוכל מהנה כשבוחרים קינואה. הגרגרים הקטנים, בעלי המרקם העדין והטעם הייחודי, הופכים כל מנה לכתובת לשונאים של אוכל "משעמם". הדרך לאורח חיים בריא טומנת בחובה פתיחות לניסויים קולינריים ותעוזה, וקינואה היא אחת הדוגמאות הכי טעימות לכך שיש דבר כזה: גם בריאות, גם פשטות – וגם הנאה גדולה מהאוכל.

ריטה פסחוב

אמא מסורה ל- 3 והקול המנחה של אתר נוטרי-מאיה

המסע של ריטה החל ברגעים השקטים של האימהות, שם התעמקה בעולם הבריאות כדי להבטיח את הטוב ביותר למשפחתה.

יכול לעניין אותך גם:

לביבות ללא גלוטן לצליאק יתרונות תזונתיים ובריאותיים

הכנת לביבות ללא גלוטן מאפשרת הנאה ממאכל אהוב גם עבור מי שמאובחנים בצליאק או

רכות בלחם מלא: שילוב נכון של בריאות וטעם

רקה ורכה הן שתיים מהבחירות הפופולריות כשמדובר בחלה, לחם, פיתה או בצק – כל

איך לבשל תירס בצורה בריאה וערכים תזונתיים

בישול תירס שומר על הערכים התזונתיים ומשפר את ספיגת נוגדי החמצון שבו. הדרך הבריאה

חטיף שיבולת שועל: יתרונות תזונתיים והשפעה בריאותית

חטיף שיבולת שועל מהווה בחירה בריאה לצריכה בין ארוחות ומאפשר שילוב דגנים מלאים בתפריט