כמה זמן להשרות קינואה יתרונות תזונתיים ובריאותיים

ריטה פסחוב

מאת: ריטה פסחוב | בריאות ואיכות חיים

קינואה דורשת השריה של כ-15 עד 30 דקות לפני הבישול כדי להסיר חומרים מרירים (ספונינים) ולשפר את המרקם והעיכול שלה. השריה קצרה פותחת את הגרגרים ומאפשרת להם לספוג מים, מה שגורם לקינואה להיות אוורירית וקלה יותר לעיכול. למרות שכמה אנשים מדלגים על השלב הזה, דווקא בהשריה טמון הבונוס הבריאותי והקולינרי.

ניסיתי לא אחת לוותר על ההשריה כשאני ממהרת, אבל אז קינואה לפעמים יצאה מרירה יותר או דחוסה במרקם. השריה קצרה במים קרים הופכת את הקינואה לנעימה, גם למי שאוהב אותה בסלט קר וגם בבישול חם. כבר אחרי 15 דקות השריה במים קרים, הקינואה משאירה פחות טעם לוואי ומשדרת תחושת רעננות.

מעבר לנושא הטעם, השריה חשובה גם מבחינה תזונתית. השריה עוזרת להיפטר מחלק מהספונינים שמגינים על הקינואה בטבע אך אינם רצויים בצלחת, ומשחררת חומרים המזינים בגוף יותר טוב. אני תמיד ממליצה להשרות ואז לשטוף היטב תחת מים, לפני שמתחילים בבישול. זה מעניק לקינואה מרקם מוצלח שמתחבר נהדר לשפע ירקות ועשבי תיבול טריים.

ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים של קינואה

קינואה נחשבת ל"מזון על" בזכות הרכב חלבוני מלא, המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות. היא מהווה מקור מצוין לסיבים תזונתיים, מגנזיום, ברזל וחומצה פולית. שילוב קינואה בתפריט היומי מסייע לאיזון רמות הסוכר, מאט את קצב השחרור הגלוקוז ומפרגן למערכת העיכול בסיבים עדינים.

הקינואה מכילה גם אנטי-אוקסידנטים, ויטמינים ממשפחת B ומינרלים כמו זרחן, מנגן ואבץ. מבחינה קלינית, קינואה מתאימה מאוד למי שמנסה לשמור על רמות כולסטרול בריאות ולהפחית תמותה ממחלות לב. לעיתים כשאני רוצה לגוון סלטי ירקות קיץ אני בוחרת דווקא קינואה, בזכות הערך המוסף שלה לתחושת השובע ארוכת הטווח.

איך להשרות ולהכין קינואה בצורה בריאה וטעימה

אני תמיד מסבירה שמספיק להשרות קינואה במים קרים למשך 15-30 דקות בקערה, ואז לשטוף במסננת דקיקה עד שהמים יוצאים צלולים. במטבח שלי, כשהילדים עומדים חסרי סבלנות לארוחה, אני מניחה שההשריה היא רגע נכון להכניס אותם לעולם הקולינריה הבריאה עם סיפורים קטנים על הקינואה והרי האנדים.

לאחר ההשריה והשטיפה מכניסים את הקינואה לסיר עם יחס של 1 ל-2 (למשל, כוס קינואה על שתי כוסות מים). מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים עם מכסה סגור כ-12-15 דקות. כשהמים נספגים והקינואה מתפצלת בעדינות, אפשר להוסיף שמן זית, לימון, עשבי תיבול ירוקים ולטעום ישר מהסיר. זהו בסיס נפלא לכל סלט, מנת חלבון טבעונית או תוספת בריאה.

שילוב קינואה בתפריט יומיומי לבריאות טובה

קינואה משתלבת בכיף בתוך מגוון גדול של מנות: מתבשילי בוקר חמים, דרך סלטים צוננים ועד קציצות ואפילו קינוחים טבעוניים. במטבח הביתי, גיליתי שמילוי ירקות כמו פלפלים או קישואים בקינואה ותבלינים מעניקים צבעוניות ועניין לארוחות המשפחתיות – והמשפחה שמחה!

כשרוצים לשדרג תבשיל, אפשר להוסיף חופן קינואה לסיר מרק, מוקפץ או תבשיל דגים. קינואה מחזיקה יפה במקרר ומתאימה להכנת מנות מראש. אני אוהבת להכין קופסה גדולה בתחילת השבוע ולשלב בסנדוויצ’ים, מנות צד ואפילו בתוך פנקייקים לילדים.

התאמה לדיאטות מיוחדות ויתרונות לקהלים מגוונים

הקינואה חפה מגלוטן ומתאימה לחולי צליאק ולכל מי שמנסה להמעיט בגלוטן. בזכות תכולת החלבון הגבוהה שלה, היא טובה מאוד גם לספורטאים, צמחונים, טבעונים ואנשים שמצמצמים צריכת בשר. החומוסיות שבתוכה מתקבלות בברכה גם בין ילדים בררנים אם מוסיפים להן עשבי תיבול ורוטב עדין.

לקינואה אינדקס גליקמי נמוך יחסית, כך שהיא עושה טוב גם למי שמקפיד לאזן רמות סוכר בדם. לעיתים אני מוסיפה קינואה כתוספת לפסטות מקמח מלא, כדי ליהנות מהשילוב בין טעמים ומרקמים ולהעלות את הערך התזונתי של הארוחה המלאה.

  • מקור חלבון מלא ביחס למרבית הדגנים
  • עשירה בסיבים תזונתיים לתמיכה בעיכול תקין
  • מתאימה לדיאטות ללא גלוטן
  • מעניקה תחושת שובע לאורך זמן
  • קלה לעיכול אחרי השריה ושטיפה
  • מתאימה כתוספת צבעונית לסלטים ותבשילים

השוואה תזונתית בין קינואה לדגנים נפוצים אחרים

מזון ערך תזונתי
קינואה חלבון מלא, סיבים תזונתיים, מגנזיום וברזל
אורז מלא סיבים תזונתיים, מגנזיום, ויטמין B1, ללא חלבון מלא
בורגול פחמימות מורכבות, מעט חלבון, ויטמיני B
קוסקוס פחמימות, מעט חלבון, דל בסיבים

טיפים מעשיים לשילוב קינואה בתזונה היומית

כדאי להכין כמות גדולה של קינואה לאחר השריה ולשמור במקרר, כך שיש בסיס בריא מוכן לשליפה מהירה. אפשר להוסיף קינואה לסלט ירקות קצוץ, טאבולה, מרקים, או לשלב אותה כתחליף לאורז בכל ארוחה. קינואה משתלבת עם הרבה ירקות עונתיים, רימונים, אגוזים ועשבי תיבול – שילוב שפותח את התיאבון ונותן תחושת רעננות.

כאשר משרים קינואה מראש, המרקם שלה נהיה קליל ומענג, מה שהופך אותה מתוספת בסיסית לכוכבת בראש השולחן. אני מקפידה לשחק עם הטעמים: מוסיפה שומן איכותי כמו שמן זית, לימון טרי, גרגרי חמניה או גרעיני דלעת לקבלת ארוחה שלמה, עשירה ומאוזנת. בדרך הזו המזון מחבר בין טעם טוב לבריאות איתנה.

  • להשרות ולהכין מראש – התקציב הקולינרי מתחלק בחכמה
  • לשלב קינואה בסלטים, מרקים וכתוספות
  • להוסיף עשבי תיבול, ירקות קלויים ואגוזים לשדרוג תזונתי
  • להשתמש בקינואה כמילוי לפלפלים, קישואים וסלק
  • לנצל קינואה כמנה עיקרית במנות טבעוניות
  • לשלב קינואה גם בארוחות בוקר, כמו גרנולה אפויה בריאה
  • לקחת קינואה לקופסה לעבודה או לבית הספר
  • להשתמש בקינואה לאנרגיה ממושכת לפני אימון

סיכום יישומי: קינואה כהשראה לאורח חיים בריא ומאוזן

קינואה מושרת בצורה נכונה תורמת לבריאותנו ומעניקה חוויה קולינרית עשירה בצבעים, מרקמים וטעמים. באמצעות השריה ושטיפה קצרה נוכל ליהנות מכל הערכים התזונתיים שבה, ולשלב אותה במגוון רחב של מנות שמזינות את הגוף והנפש. ההרגל הקטן של השריה לפני הבישול יכול לשדרג את התפריט, להקל על עיכול ולספק מענה איכותי למגוון צרכים תזונתיים תוך שמירה על הנאה מהאוכל.

ריטה פסחוב

אמא מסורה ל- 3 והקול המנחה של אתר נוטרי-מאיה

המסע של ריטה החל ברגעים השקטים של האימהות, שם התעמקה בעולם הבריאות כדי להבטיח את הטוב ביותר למשפחתה.

יכול לעניין אותך גם:

ערך תזונתי של שעועית ירוקה והיתרונות הבריאותיים

שעועית ירוקה היא ירק דל בקלוריות, עשיר בסיבים, ויטמינים חיוניים ומינרלים. היא תורמת לתחושת

קילופים בכפות הרגליים: פתרונות תזונתיים וטיפים לבריאות העור

קילופים בכפות הרגליים נגרמים לעיתים קרובות בגלל יובש, חיכוך, או חוסר איזון תזונתי. הפתרון

ניקוי רעלים תפריט מאוזן ליום בריא

ניקוי רעלים באמצעות תפריט מאוזן ומתוכנן היטב תומך בתפקוד תקין של מערכות הפינוי בגוף

קוסקוס בינוני ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים

קוסקוס בינוני, עשוי מסולת חיטה מלאה או רגילה, מהווה מקור מעולה לפחמימות מורכבות, חלבון