בורקס וניל קלוריות והשפעה על הבריאות

ריטה פסחוב

מאת: ריטה פסחוב | בריאות ואיכות חיים

בורקס וניל נחשב למאפה עשיר בקלוריות ושומן רווי, והוא אינו בחירה תזונתית מומלצת עבור מי שמבקשים לשמור על בריאות ואיזון תזונתי. מנת בורקס וניל סטנדרטית מכילה לרוב 250-400 קלוריות, ובדרך כלל היא דלה בסיבים תזונתיים ועשירה בסוכר ושומן רווי. מאפים מהסוג הזה מתאימים למתן אנרגיה מהירה, אך בטווח הארוך הם עלולים לפגוע באיכות התזונה ולגרום לעלייה במשקל.

יצא לי לטעום בורקס וניל באירועים, ותמיד הרגשתי את הרכות המתקתקה והתגובה של הגוף לעומס הסוכר והשומן. אחד הטריקים שלי למניעת נפילה למאפים כאלה הוא הכנה מראש של נשנושים בריאים, כמו חטיפי אגוזים ודבלים. בורקסים בסגנון מתוק לרוב לא מספקים תחושת שובע לזמן רב, ונדרש מהם יתרון בריאותי משמעותי כדי להצדיק שילוב תדיר בתפריט.

במרחב התזונה הבריאה תמיד ניסיתי לחפש חלופות שיספקו את אותו טעם מפנק, רק עם פחות שומן וסוכר. גם ילדים סביבי למדו שבורקס מהסוג הזה הוא פינוק חד-פעמי ולא חלק קבוע בתזונה. כשבודקים את הרכב המאפה הזה, מגלים קשר ישיר בין רמות סוכר ושומן גבוהות לבין סיכון למחלות לב והשמנה.

ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים של בורקס וניל

בורקס וניל סטנדרטי מורכב בעיקר מקמח לבן, שמן/מרגרינה, סוכר, תמצית וניל ולעתים ביצים. יש בו אחוז גבוה של שומן רווי, ולעיתים נמצא בתוכו שומן טראנס, בעיקר אם מכינים אותו מתערובות או משומנים מוקשים. מאפה כזה עשיר בקלוריות "ריקות" – הוא תורם אנרגיה רבה, אך דל בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. רוב התזונה מהבורקס לא תורמת לאיזון רמות הסוכר, והרבה פעמים גורמת להרגשת עייפות לאחר "הבוסט" הראשוני.

כשאוכלים מאפים עשירים בסוכר ושומן, הגוף מקבל קפיצת אנרגיה מהירה, אך היא מתחלפת בצניחה, ועלולה להוביל לרעב ולדחף למתוק נוסף. לא מצאתי בבורקס וניל ערך תזונתי משמעותי, להבדיל ממאפים שמבוססים על קמח מלא, אגוזים או קטניות. מחקרים בתזונה מלמדים על הקשר בין צריכת קלוריות מהירה מחטיפים מהסוג הזה לבין השמנה וסיכון לתסמונת מטבולית.

שיטות להכנה בריאה ושילוב בתזונה

בהרבה מקרים אני בוחרת להכין גרסה ביתית לברקסים – משלבת קמח חיטה מלאה, מפחיתה את כמות הסוכר ומחליפה את השומן בשמן זית או חמאה בכמות קטנה. אפשר גם להוסיף מילוי גבינות דלות שומן במקום מסקרפונה או שמנת מתוקה, ולהעשיר בנגיעות של פירות ואגוזים. ככה, המאפה הופך לידידותי הרבה יותר ובריא משמעותית לגוף.

אוהבים מתוק? בורקס וניל יכול להיות קינוח חגיגי פה ושם, כל עוד הוא מופיע בתפריט בצורה חכמה ומדודה. אני ממליצה לשלב אותו לצד סלט ירוק טרי או פרי כדי להעשיר בסיבים ולשפר את תחושת השובע. אפשר להכין נאפוליאון קל או מאפים אישיים קטנים – כך מקבלים את ההנאה בלי להוסיף הרבה קלוריות מיותרות.

חלופות בריאות לבורקס וניל

בורקס וניל טעים, אבל יש לא מעט חלופות מזינות יותר. טעים לי ליצור מאפים עם קמח שיבולת שועל ויוגורט, למלא בשוקולד מריר או מחית תמרים ולטבול בעמקי הווניל הטבעי. ככה אפשר לשפר את הערך התזונתי, ליהנות מהמרקם והניחוח, אבל בלי לקחת את הגוף לקצה המתוק של הבורקס המקורי.

  • מאפים על בסיס קמח מלא מספקים יותר סיבים תזונתיים ותחושת שובע.
  • הפחתת הסוכר והמרת מקור השומן לאגוזים או חמאה איכותית משפרים את הרכב השומן בגוף.
  • שילוב כמוסות וניל טבעי במקום תמציות תעשייתיות מעניק טעם עשיר ואנטיאוקסידנטים.
  • הוספת אגוזים, תמרים או קשיו מעניקה מרקם עשיר וויטמינים.
  • הכנת מאפים אישיים קטנים מסייעת למתן את כמות הקלוריות לאכילה אחת.
סוג המאפה ערך קלורי ממוצע סיבים תזונתיים
בורקס וניל רגיל 250-400 לקינוח בגודל סטנדרטי נמוך מאוד, פחות מ-1 גרם
בורקס קמח מלא ותמרים 180-240 ליחידה בינונית גבוה – 2-4 גרם
מאפה אגוזים ויוגורט 140-180 ליחידה קטנה בינוני – 1.5-2 גרם

כיצד לאזן את פיתוי המאפים בקינוח הבריא?

יש לי שיטת מניעת פיתויים – לשמור מראש במקרר או במקפיא מאפים בריאים שיספקו את הדחף למתוק ואפילו יעניקו ערך מוסף לגוף. בבית שלי, למצוא שאריות של טארט אגוזים מלאים בוניל טבעי זו כמעט חגיגה. אם בכל זאת מתארחים או מתפנקים, כדאי להקפיד על פרוסה דקה בלבד, לשים לב להגשה אסתטית ולשלב עם מים, קפה חזק או חליטת צמחים.

המסר המרכזי שאני לוקחת איתי מהתמודדות עם מאפים מתוקים – תנו דגש לאיזון, לגיוון ולמודעות. גם אם טועמים בורקס וניל פה ושם, תעשו זאת כחלק מתפריט עשיר בירקות, דגנים מלאים, אגוזים, קטניות ושפע של צבעים וטעמים מהטבע. אורח חיים בריא לא נמדד בהימנעות מוחלטת, אלא ביכולת לבחור ברוב הזמן את המזון שמקדם אותנו לאנרגיה, חיוניות ושובע.

ריטה פסחוב

אמא מסורה ל- 3 והקול המנחה של אתר נוטרי-מאיה

המסע של ריטה החל ברגעים השקטים של האימהות, שם התעמקה בעולם הבריאות כדי להבטיח את הטוב ביותר למשפחתה.

יכול לעניין אותך גם:

בשר לבישול ארוך: יתרונות תזונתיים וערכים בריאותיים

בשר לבישול ארוך מתאים במיוחד להכנת תבשילים בריאים שמספקים חוויה קולינרית עמוקה ומשביעה. בבישול

מגדרה ללא גלוטן: יתרונות תזונתיים ובריאותיים

מג'דרה ללא גלוטן היא מנה מזינה, צבעונית וקלה לעיכול שמתהדרת באיזון בין פחמימות, חלבון

סרומה והתאוששות תזונתית: המלצות לחיזוק והרפיה

סרומה היא הצטברות נוזלים ברקמות הגוף, בעיקר לאחר ניתוח או טראומה, ועלולה להכביד על

ממרח ריסס: ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים

ממרח ריסס הוא ממרח בריאותי על בסיס אגוזים, אגוזי לוז ו/או שקדים, אשר מספק