לחם תירס בתנור ללא גלוטן עם גרגרי תירס מתוק

ריטה פסחוב

מאת: ריטה פסחוב | בריאות ואיכות חיים

כל כך משמח אותי לשתף אתכם במתכון ללחם תירס מזין, ריחני וזהוב – בדיוק כמו שלמדתי להכין כשחיפשתי פתרון בריא לארוחת ערב לכל המשפחה. אני אוהבת להגיש אותו כשהוא יוצא מהתנור, פריך מבחוץ ורך מבפנים, ואם רק תבחנו מקרוב תגלו צבעים חמימים של גרגרי תירס מתוקים. המתכון פשוט ומבוסס על מרכיבים טבעיים, שמעשירים כל שולחן בערכים תזונתיים חשובים. לחם התירס הזה גם ללא גלוטן, כך שהוא מתאים לכולם ולא מתפשר על הטעם או המרקם.

זמני הכנה ורמת קושי

המתכון הזה פשוט וממש לא דורש שעות במטבח – כל ההכנה תיקח לכם חצי שעה, כולל זמן אפייה של 20 דקות בלבד. בימים עמוסים אני מכינה אותו מהרגע לרגע, והוא תמיד מתקבל בשולחן בחיוכים. הוא מתאים גם למי שעושה התחלה עם מתכונים בריאים, כי השלבים ברורים ותמיד מצליחים.

ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים

לחם התירס שלי עשיר בסיבים תזונתיים בזכות קמח התירס המלא, מה שתורם לתחושת שובע נינוחה לאורך זמן. הוא ללא גלוטן וקל לעיכול, במיוחד למי שסובל מרגישויות. השילוב עם יוגורט עיזים טבעי (או תחליף טבעוני) מעניק מנת חלבון וקצת סידן, שחשובים לבריאות העצם ולמערכת השרירים. התירס מוסיף צבע, שפע בטא קרוטן, ולצד טעמי מתיקות טבעית – נותן אנרגיה זמינה ומתונה, מבלי העומס של קמחים מעובדים.

מרכיבים

המתכון מספיק ל-8 פרוסות נדיבות, מושלם לארוחת בוקר משפחתית או כנשנוש מזין לארוחת ערב. אצלי במשפחה הוא תמיד נחטף, ולפעמים אני אפילו מכפילה כמויות!

  • 200 גרם קמח תירס מלא – עשיר בסיבים תזונתיים וללא גלוטן
  • 80 גרם קמח שקדים (או קמח שיבולת שועל טחון דק למנה דלת אגוזים)
  • 2 ביצים (אפשר גם תחליף טבעוני: 2 כפות זרעי פשתן טחונים + 6 כפות מים)
  • 180 מ"ל יוגורט עיזים טבעי (לגרסה טבעונית – יוגורט סויה לא ממותק)
  • 50 מ"ל שמן זית איכותי – שומן חד בלתי רווי בריא ללב
  • 1 כף סילאן טבעי או דבש (אפשר לוותר למעדיפים דל פחמימות)
  • 2 כפיות אבקת אפייה – ליצירת אווריריות
  • 1/2 כפית מלח (אפשר לשים מעט פחות)
  • 100 גרם גרגרי תירס מתוק (אפשר קפוא ומופשר) – עוד שפע צבע וסיבים

שלבי הכנה

  1. מכניסים לתוך קערה את קמח התירס, קמח השקדים, אבקת האפייה והמלח. אני תמיד ממליצה לערבב יבש היטב, וכך מתקבל מרקם אחיד וקליל שמבטיח לחם מאוזן ויפה.
  2. בקערה נפרדת טורפים ביצים עם יוגורט ושמן זית. אם בוחרים בגירסה טבעונית, נותנים לזרעי הפשתן והמים לעמוד 5 דקות עד שאוספים מרקם ג'לי, ואז מוסיפים להם יוגורט סויה ושמן.
  3. מאחדים בין החומרים הרטובים ללקערה היבשה. מוסיפים לסיום את גרגרי התירס, מקפלים בעדינות כדי לשמור עליהם שלמים – לא מערבבים יותר מדי כדי לא לפגוע באווריריות הלחם.
  4. מחממים תנור ל-180 מעלות צלזיוס. משמנים תבנית אינגליש קייק באורך 24 ס"מ ושופכים פנימה את הבלילה. מפזרים למעלה עוד גרגרי תירס וצובטים בפנים קצת קמח תירס לקבלת קרום קסום.
  5. אופים 20-25 דקות, עד שהלחם מזהיב ונעיצה של קיסם יוצאת יבשה. בבית שלנו – הניחוח המתוק של תירס מסמן לכולם שהלחם מוכן, וזה תמיד רגע משמח.
  6. נותנים ללחם להתקרר 10 דקות לפני שפורסים – כך תשמרו על מרקם עסיסי והוא לא יתפורר. אני מאוד אוהבת להגיש לצד מטבל טחינה או גבינה רכה, זה מושלם לארוחה בריאה.

טיפים בריאותיים מהמטבח

מי שמעדיף לחם דל פחמימות יכול להחליף את קמח התירס בעוד קמח שקדים או בקמח קוקוס, ולקבל תוצאה עשירה בחלבון ונטולת גלוטן לחלוטין. אם רוצים גרסה טבעונית – בוחרים ביוגורט צמחי ותחליף ביצים מזרעי פשתן, יוצא מאוזן וקריספי.

להגברת ערכים תזונתיים, אני אוהבת להוסיף לבלילה גם כמה כפות גרעיני חמנייה או דלעת לקראנצ' קל ועושר במגנזיום. כדי לשמור על הסיבים והוויטמינים, השתדלו לאפות ולא לטגן, ולא לבשל את גרגרי התירס טרם ההוספה – כך הם שומרים על הוויטמינים, צבע וטעם נהדר.

שאלות ותשובות נפוצות

1. מה היתרונות הבריאותיים של קמח תירס לעומת קמחים מעובדים?

קמח תירס מלא עשיר בסיבים תזונתיים, בטא קרוטן ומעט ויטמינים מקבוצת B. בזכות היותו ללא גלוטן, הוא מתאים גם לרגישים וקל יותר לעיכול עבור רבים. הוא לא מעלה את רמות הסוכר מהר, מהתירס הטבעי שבמתכון, ומספק אנרגיה מתונה לאורך זמן. החוויה שלי מראה שגם ילדים פחות אוהבי דגנים מלאים מתמסרים בקלות לטעם המתקתק והטבעי של לחם תירס.

2. באילו עוד קמחים בריאים ניתן להשתמש ואיך הם משפיעים על ערכים תזונתיים?

אפשר לשלב קמח שיבולת שועל נטול גלוטן, שמוסיף עוד מנת סיבים ומגביר את הרכות; או קמח אגוזים (שקדים/אגוזי לוז), שהם דלי פחמימות, עתירי חלבון ושומנים חד בלתי רוויים – בריאים ללב. קמח כוסמת ירוקה יתאים גם לדיאטות נטולות גלוטן, והוא עשיר בברזל ואבץ. כך כל תחליף מוסיף גיוון בערכים תזונתיים, ונותן מקום להתנסות ולטעמים חדשים.

3. איך להתאים את הלחם לתפריט טבעוני, דל פחמימות או ללא גלוטן?

להכנת גרסה טבעונית, מחליפים את הביצים ב-2 כפות זרעי פשתן טחונים ו-6 כפות מים, ומחליפים את היוגורט הפשוט ביוגורט סויה או שקדים ללא סוכר. לגרסה דלת פחמימות, אפשר להחליף את קמח התירס בקמח שקדים או שילוב של קמח קוקוס וקמח אגוזים, וכך מקבלים לחם עתיר חלבון ודל קלוריות. המתכון עצמו כבר אינהרנטית ללא גלוטן, בזכות שימוש בקמח תירס מלא וקמחים צמחיים, כך שאין צורך בהתאמות נוספות.

4. איך לדאוג שהלחם יישמר טרי וגם טעמו יישמר?

אני ממליצה לעטוף את הלחם במגבת בד נקייה כשהוא יוצא מהתנור, ולשמור בקופסה אטומה – כך המרקם נשאר עסיסי והלחם לא מתייבש. אם רוצים להאריך חיי מדף, אפשר לפרוס ולהקפיא מיד, ואז לחמם בטוסטר כשמתחשק. לחם תירס כזה נשמר טרי גם ליום-יומיים, והטעם אפילו משתבח. הטקס המשפחתי אצלנו – להביא פרוסות חמות לצד סלט רענן או מרק בחורף – מזכיר לכולנו כמה אוכל בריא יכול לחמם את הלב והגוף.

ריטה פסחוב

אמא מסורה ל- 3 והקול המנחה של אתר נוטרי-מאיה

המסע של ריטה החל ברגעים השקטים של האימהות, שם התעמקה בעולם הבריאות כדי להבטיח את הטוב ביותר למשפחתה.

יכול לעניין אותך גם:

צ'יפס עם גבינה אפוי בתנור פריך ודל שומן

אני כל כך אוהבת לשדרג קלאסיקות מוכרות למשהו מזין ומרגש יותר. צ'יפס עם גבינה

עוגת בננות ונוטלה בתנור עם קמח כוסמין מלא וטעם עשיר

מתכונים בריאים מתחילים אצלי בבחירת מרכיבים טבעיים ואיכותיים, ועוגת בננות ונוטלה היא דוגמה מושלמת

דג מושט מטוגן עם קמח מלא ושמן זית לצד ירקות טריים

דג מושט מטוגן הוא אחת המנות שאני הכי אוהבת להכין לארוחת צהריים קיצית. הגרסה

ירקות בתנור עם שמן זית ותבלינים קריספיים ורכים

אני תמיד מתלהבת מהיכולת של ירקות פשוטים להפוך לארוחה עשירה, מזינה ומלאה בטעמים. ירקות